Volledig scherm
De wandeling door het Land van Chabot in Rotterdam-Ommoord afgelopen zaterdag. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

'Plan voor Land van Chabot maakt kans'

Siebe Thissen, hoofd beeldende kunst en openbare ruimte van het CBK Rotterdam, kan zich wel vinden in de plannen voor het beoogde Land van Chabot in Rotterdam-Ommoord en omgeving. Hij reageert daarmee op het idee van het Chabot Museum en kunstenaarscollectief Observatorium die schilder Henk Chabot (1894-1949) een eerbetoon willen geven.

,,Ik denk dat er een unieke kans ligt om hier iets moois van te maken’’, aldus Thissen. ,,Het is een prachtig poldergebied waar nog steeds de landschappen geschilderd kunnen worden zoals Chabot dat destijds deed. Maar ook om te wandelen of te fietsen.’’

De baas van de beeldende kunst in Rotterdam hoopt dat er een coalitie kan ontstaan, die de voorstellen verder handen en voeten moeten geven. Het nieuwe gebied ligt in het Terbregseveld bij de Rotte als daar volgend jaar wordt begonnen met de aanleg van de nieuwe snelweg A13/16. De autoverbinding gaat bij Ommoord onder de Rotte door.

,,Dan moet ook iedereen er achter gaan staan, tot aan de gemeente Rotterdam en Rijkswaterstaat toe’’, zegt Thissen. Hij gelooft dat de plannen haalbaar zijn. ,,Ik ben daar wel optimistisch over.’’ Ook schaart de kunstkenner zich achter het idee voor een Chabot-tunnel. ,,Dat is toch een goede naam. Beter dan de Rottemerentunnel, dat lijkt wel een naam uit de tijd van de Sovjet Unie.’’

Tunnel

De gemeente Lansingerland gaat over de naam van de tunnel onder de Rotte, Leefbaar 3B pleit voor de naam Chabot-tunnel, volgens wethouder Simon Fortuyn is er al een besluit over Rottemerentunnel genomen. Dinsdag praat een raadscommissie over de naam.

Het Chabot Museum en Observatorium presenteerden vorige maand hun plannen voor het Land van Chabot aan de gebiedscommissie Prins Alexander. Afgelopen zaterdag was er een wandeling door het gebied.

Henk Chabot wordt in Rotterdam al op meer plekken herdacht. Behalve het Chabot Museum is er in Hillegersberg een Chabotlaan.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam