Volledig scherm
© Frank de Roo

Plannen met de Evenaar bieden ook kansen voor Oosterflank

Niet iedereen wijst het omstreden opvangplan voor zorgcomplex de Evenaar in Rotterdam-Oosterflank af. Er zijn ook bewoners die juist kansen zien voor de wijk.

Een groep van zes ‘positieve, enthousiaste’ bewoners in Rotterdam-Oosterflank bestrijdt dat het niet goed gaat in de wijk en die sociaal zwak is. ,,Daar klopt niets van’’, aldus Bart van de Laak, woordvoerder van de zes, in reactie op de weerstand tegen de plannen van Bavo, Centrum voor Dienstverlening en Humanitas. Zij werken aan een plan voor de opvang van 35 mensen met psychische problemen in de Evenaar.

Volgens Van de Laak is Oosterflank de afgelopen jaren juist aanzienlijk verbeterd, zowel gelet op het sociale klimaat als de veiligheid. ,,Dit is zichtbaar in de leuke, verbindende activiteiten zoals de Koningsdag, de Burendag, de Lichtjesparade en de Olympische Speeltuin Spelen. Dit is mogelijk door de samenwerking tussen bewoners, gemeente, Huis van Oosterflank, Buurtwerk, Pameijer en Humanitas. Een sterke invulling van de Evenaar met zulke maatschappelijke partners waarborgt dit soort activiteiten in de wijk.’’

De zes vrezen dat afblazen van de plannen zal leiden tot leegstand. ,,Dat zal pas écht een probleem worden voor de wijk. Wij zijn trots op onze wijk Oosterflank en zien veel kansen in de voorgestelde ontwikkeling van de Evenaar.’’

Quote

Niet de angst, maar het vertrouwen moet regeren

Bart van de Laak

De bewoners wijzen op ideeën als een technieklab voor jongeren, een wijkrestaurant, een kapper en ateliers voor kunstenaars. ,,Niet de angst, maar het vertrouwen moet regeren. Oosterflank is voor iedereen’’, aldus Van de Laak. 

Het Rotterdamse college van b en w neemt volgende week dinsdag een besluit over de plannen met de Evenaar. De gemeenteraad zal daar dan nog voor de zomer een knoop over doorhakken. Op dit moment loopt er een wijkenquête in Oosterflank, waarin 5200 bewoners zich kunnen uitspreken. De uitslag daarvan zal op 18 juni bekend zijn.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam