Merwe-Vierhavensgebied.
Volledig scherm
Merwe-Vierhavensgebied. © Frank de Roo

Plannen voor wonen in oude stadshavens Merwe-Vierhavens-gebied in Rotterdam zijn te vaag

Het oude havengebied Merwe-Vierhavens (M4H) tussen Rotterdam en Schiedam moet een duurzame, hippe woon- en werkwijk worden, maar de milieuplannen zijn te vaag. 

Dat vindt de Commissie voor de milieueffectrapportage (m.e.r.), een onafhankelijke organisatie die de plannen toetst. De gemeente Rotterdam en de gemeente Schiedam hadden deze commissie om dit advies gevraagd.

Het Merwe-Vierhavens-gebied zijn de haventerreinen tussen Rotterdam en Schiedam, achter de Marconitorens. De ooit beruchte tippelzone Keileweg ligt er. Het blijft volgens de plannen een haventerrein met overslagbedrijven, maar er komen ook nieuwe bedrijvigheid én huizen. De gemeenten hebben het over designers, industrieel ontwerpers, kunstenaars, bierbrouwers, bakkers en stadsboeren die bij hun werk wonen.

Hinder

Volgens een Ruimtelijk Raamwerk M4H wordt het volgens de gemeentebesturen ‘een gezonde, veilige en aantrekkelijke leefomgeving’. Dat is de Commissie m.e.r. te vaag. Die adviseert deze ambities concreet te maken, zodat kan worden onderzocht of de ambities haalbaar zijn en of dat er nog alternatieven mogelijk zijn. Ook adviseert de commissie om goed te onderzoeken welke hinder de nieuwe bewoners van het gebied straks ondervinden door de bestaande haven, bijvoorbeeld door transport en op- en overslag.

  1. Dit wil je zien: de Rotterdamse dansmarathon van 1983
    video

    Dit wil je zien: de Rotterdam­se dansmara­thon van 1983

    Het thuiszitten heeft ook positieve bij-effecten. Eindelijk tijd om al die oude foto’s en filmpjes te sorteren en op te knappen. De Rotterdamse amateurfilmer Theo Doeve is druk geweest met de restauratie van een oude film van de eerste grote dansmarathon in Rotterdam in 1983. ,,Om jullie wat op te vrolijken in deze moeilijke tijd’’, meldt hij bij een linkje naar YouTube waar hij de film online heeft gezet. Voor wie even wil vergeten en terug wil naar de tijd van beenwarmers, zweetbandjes, Fame, Opel Kadettjes en de stad van toen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam