Volledig scherm
© EPA

Plasticvanger kapot: Ocean Cleanup
loopt forse vertraging op

De plasticvanger van het Nederlandse project The Ocean Cleanup is kapot gegaan tijdens het opvegen van plastic afval op de Grote Oceaan. Een van de uiteinden is afgebroken. De veegarm van het in Rotterdam gevestigde bedrijf wordt in de komende weken naar Hawaï  gesleept voor reparatie. Dat duurt waarschijnlijk een paar maanden.

Tijdens een routine-inspectie afgelopen zaterdag ontdekte het team van de Nederlander Boyan Slat dat een stuk van achttien meter van de zeshonderd meter lange arm was afgebroken. Die ligt daar om de zogeheten Great Pacific Garbage Patch op te ruimen, een ‘drijvende vuilnisbelt’ vol plastic deeltjes tussen Hawaï en de westkust van de Verenigde Staten. De zone is drie keer zo groot als Frankrijk. 

De precieze oorzaak van de materiaalpech is nog niet duidelijk. Slat benadrukt op de website dat het losgeraakte deel geen gevaar heeft gevormd voor de crew, het oceaanleven of passerende schepen.

De uitvinder zegt erg van het mankement te balen. ,,We hoopten langer te kunnen blijven om meer data te verzamelen en we staan nu voor een extra uitdaging om dit op te lossen’’, schrijft Slat op de website. Tegelijkertijd beseft het team dat tegenslagen onvermijdelijk zijn bij het ontwikkelen van nieuwe technologie. Slat hoopt, nu het systeem terug naar de haven wordt gebracht, ook het eerdere probleem aan te kunnen pakken dat de arm het plastic niet goed kon vasthouden. Hij bewoog te langzaam over de oceaan, waardoor het plastic wegdreef.

In september vertrok de ‘zeebezem’ uit de haven van San Francisco. De afgelopen weken heeft het systeem 2000 kilogram plastic opgevist, dat nu door een containerschip naar de haven zal worden gebracht. 

In de loop van het jaar moet het systeem terugkeren naar zijn plek in de Grote Oceaan. ,,Hoewel we gehoopt hadden het jaar te beginnen met een positiever bericht, geloven we dat deze problemen op te lossen zijn en dat de schoonmaak van de Great Pacific Garbage Patch in 2019 operationeel is.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

Bekijk hieronder beelden van de start van The Ocean Cleanup afgelopen september:

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam