Volledig scherm
Kyra de lynx werd 24 jaar oud. © Plaswijckpark

Plaswijckpark rouwt om overleden lynx Kyra

De laatste lynx in de Dierenwijck van het Plaswijckpark in Rotterdam is overleden. De katachtige met de naam Kyra werd 24 jaar. Het park neemt afscheid van hun ‘prachtige lynx’.

Het beest was de laatste van de twee lynx-zussen die sinds 1996 in het park woonde. Kyra en haar zus zijn in 1994 geboren in het toenmalige Dierenpark de Vleut (nu Best Zoo). Toen zij anderhalf jaar oud waren kwamen zij in Plaswijckpark wonen. Ruim achttien jaar deelden zij samen een verblijf totdat Kyra’s zus op negentienjarige leeftijd een natuurlijke dood stierf. Dit was al een uitzonderlijk hoge leeftijd omdat grote katten in gevangenschap gemiddeld vijftien jaar oud worden.

Volledig scherm
In overleg is besloten om lynx Kyra in te laten slapen. © Plaswijckpark

Volgens haar verzorgers heeft Kyra zich daarna goed aangepast aan het leven alleen. ,,Uiteraard hebben wij haar vanaf die periode extra aandacht gegeven, haar goed in de gaten gehouden en haar af en toe extra verwend met lekkere hapjes. Ondanks haar ouderdomskwalen - zo was ze de laatste twee jaar nagenoeg doof - was Kyra tevreden en kon ze zich goed redden. Ze was voor vele bezoekers een icoon en menigeen heeft zich voor de ramen staan vergapen als deze mooie kat door haar verblijf liep, of met een elegante sprong op de hoger gelegen slaap- of uitkijkplekken belandde. Dat zij vaker sliep was een ander teken dat ze echt oud aan het worden was.’’

Afgelopen week stopte het dier zonder aanwijsbare oorzaak met eten. Vanwege haar leeftijd hebben haar verzorgers in overleg met de dierenarts daarop besloten de lynx verder leed te besparen en haar in te laten slapen. ,,Kyra was één van de oudste dieren in Dierenwijck. We zullen haar missen en denken met veel plezier aan haar terug’’, aldus het park. 

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6714 stemmen