Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Robin Utrecht

Pleidooi voor meer begrip schietende agent

Een Rotterdamse agent die een maand de cel in moet wegens het schieten op een automobilist zou een andere straf moeten krijgen. Daarvoor pleit zijn advocaat Gert-Jan Knoops. Eerder nam korpschef Frank Paauw het al op voor politiemensen die zich genoodzaakt voelen hun vuurwapen te gebruiken en daarna toch strafrechtelijk worden vervolgd.

Politieman Deddy S. (41) is door de rechtbank en - in hoger beroep - door het gerechtshof schuldig bevonden aan een poging tot doodslag. De rechters stellen dat S. zijn boekje te buiten is gegaan door in 2012 bij een alcoholcontrole op een automobilist te schieten zonder dat er sprake van was dat hijzelf of zijn collega in gevaar was.

De agent legde zich er niet bij neer en stapte naar de Hoge Raad; het hoogste rechtsorgaan van het land. Dat oordeelde onlangs echter dat het proces tegen S. niet over hoeft. Het gevolg: S., die momenteel werkzaam is bij de recherche, moet een maand gevangenisstraf uitzitten en een taakstraf van 240 uur uitvoeren.

Knoops pleit ervoor dat de schietende agent alsnog een andere straf krijgt. ,,Het is een zaak van een paar jaar geleden. We hopen dat justitie nog een keer goed wil kijken naar de vraag of het wel zo opportuun is dat een politieman, die volgens het hof in strijd met de regelgeving heeft gehandeld, een maand de gevangenis in gaat. We gaan daarom kijken of sprake is van veranderde omstandigheden in het leven van de heer S. die ertoe kunnen leiden dat die maand cel kan worden omgezet in een andere strafvorm.''

Bij de politie blijven

Knoops zegt dat de schietende agent zich realiseert dat hij de uitspraak zal moeten respecteren. ,,Maar hij heeft enorme steun van de korpsleiding die helemaal achter hem staat. Hij mag ook bij de politie blijven.'' De Rotterdamse korpschef Paauw benadrukte vorige maand nog dat agenten niet hun dienst beginnen 'met het idee dat ze vandaag eens iemand gaan neerschieten'. Hij pleit er daarom voor dat een agent na een schietincident niet meteen als een verdachte wordt behandeld.

S. schoot in augustus 2012 de automobilist drie kogels in zijn lijf omdat hij bang was dat hij zou inrijden op zijn vrouwelijke collega. De 37-jarige bestuurder werd in zijn rug geraakt en liep een dwarsleasie op en is blijvend invalide.

De collega van de schietende agent verklaarde later nooit in gevaar te zijn geweest.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam