Volledig scherm
De presentatie van 'Straatpolitiek' van Femke Kaulingfreks in het Hiphophuis. © Jan de Groen

Pleidooi voor 'straatpolitiek'

Jongeren met een migrantenachtergrond hebben maar weinig vertrouwen in de politiek, ook in Rotterdam. Is daar iets aan te doen en zo ja, bij welke partijen moeten ze dan zijn? Bij Nida en bij DENK, vonden ze gistermiddag in het Hiphophuis.

Quote

Discrimina­tie, etnisch profileren en islamofo­bie worden niet serieus genomen

Femke Kaulingfrek

Wat hebben 'treitervlogger' Ismail Ilgun, de gehoofddoekte Rotterdamse vlogster Ruba Zai en de demonstranten die zaterdag op de Erasmusbrug tegen Zwarte Piet protesteerden gemeen? Ze bedrijven straatpolitiek, die niets met politieke partijen of het stemhokje te maken heeft. Dat zegt althans Femke Kaulingfreks, die gisteren haar boek Straatpolitiek presenteerde in het Hiphophuis aan de Delftsestraat.

De politiek filosofe woont in Amsterdam, maar wilde haar onderzoek per se in Rotterdam presenteren. ,,Dat is omdat hier dingen gebeuren die me hoop geven", wees ze onder meer op de de islamitisch geïnspireerde partij Nida, die volgens haar problemen aankaart waar Turkse en Marokkaanse jongeren mee te maken hebben. ,,Discriminatie, etnisch profileren en islamofobie worden niet serieus genomen door de gevestigde orde, en dus voelen ze zich niet gehoord. Dat levert soms confrontaties op."

Ook schrijver Malique Mohamud was positief over de partij van Nourdin El Ouali. ,,De helft van Rotterdammers heeft inmiddels een migrantenachtergrond, en bij jongeren onder de 18 is dat zelfs 70 procent", zei Mohamud, die via Skype inbelde vanuit Barcelona. ,,Ik zie Nida het aantal zetels wel verdubbelen, dus daar zit veel potentieel. Tegelijkertijd zijn de bedreigingen minstens zo groot", verwees hij naar Leefbaar en Forum voor Democratie, die voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart de handen ineen hebben geslagen.

Hoogopgeleiden

In de knusse huiskamersetting van het Hiphophuis waren vooral hoogopgeleide sociologen, juristen en filosofen aan het woord, en weinig jongeren 'van de straat'. Die waren er amper. Er werd vooral óver in plaats van mét hen gepraat.

Hoe krijg je ze naar de stembus, werd de populaire rapper en theatermaker Stryder gevraagd. ,,Dat zou ik niet zo snel weten. Ik snap dat jongeren gedesillusioneerd zijn, want ik heb zelf ook geen vertrouwen in dit systeem", antwoordde hij. ,,Wel ben ik blij met DENK. Ze vormen een grote, rebellerende fuck you richting de machthebbers, hoewel ik niet op ze heb gestemd."

Juriste en activiste Nawal Mustafa heeft dat wel gedaan. ,,Het is een fascinerende tegenbeweging. Veel mensen zijn bang voor DENK omdat ze de hypocrisie bij veel witte Nederlanders aantonen. Maar ik vind Thierry Baudet een veel groter gevaar."

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam