Volledig scherm
© Robin Utrecht

Pleziervaarders opvallend vaak betrokken bij ongelukken in de Rotterdamse haven

Bij opvallend veel ongelukken in de Rotterdamse haven zijn recreatievaartuigen betrokken. Dat zei havenmeester René de Vries vandaag bij de presentatie van de nautische cijfers van de grootste haven van Europa. In 2018 gebeurde er 118 ernstige en minder ernstige ongelukken. Bij 14 waren daar pleziervaarders bij. ,,Veel voor zo’n kleine groep vaarweggebruikers in de Rotterdamse haven.’’

Bij de ernstigste botsing raakten drie mensen gewond. Op de Nieuwe Maas, vlak bij de Erasmusbrug, klapte in mei een watertaxi op een motorsloep.

Het afgelopen jaar deden 29.475 zeeschepen de Rotterdamse haven aan en ruim 100.000 binnenvaartschepen. Hoeveel pleziervaartuigen er varen is niet bekend. Dat wordt niet bijgehouden. In ieder geval veel minder dan het aantal vrachtschepen, zegt De Vries. De problemen met de recreatievaart is een fenomeen van de laatste jaren. ‘s Zomers is het op de Nieuwe Maas ‘gezellig druk’ met jachten, sloepen, waterscooters, speedboten en watertaxi’s, zegt De Vries. ,,Rotterdam is geen Friesland, maar de recreatievaart heeft hier wel een vlucht genomen. Met langzaam en snel vaarverkeer en groot en klein door elkaar.’’

De havenmeester heeft daarop ingespeeld met extra controles en convenanten met de verhuurders van recreatieboten zoals de snelle ribs. Nieuw is dat de havenmeester nu ook gezamenlijke bijeenkomsten houdt met de verschillende vaarweggebruikers zodat die in gesprek gaan over hun gedrag op het water. Behalve gevaarlijk vaargedrag en dat schippers niet op de hoogte zijn van de regels constateert de havenmeester ook dat te vaak de technische staat van de plezierboten slecht is en er geen marifoon aan boord is. Dat laatste is wettelijk niet verplicht in de recreatievaart, maar maakt de communicatie in een van de drukste vaargebieden ter wereld wel lastig.

Volledig scherm
In mei 2018 botste een watertaxi op een sloep. © ANP

In totaal waren er in 2018 vier ernstige scheepongevallen in de Rotterdamse haven, 113 minder ernstige (‘Deuken krassen’) en één zeer ernstige. Dat was het ongeluk in juni met de tanker Bow Jubail die in de Botlek op een steiger botste, waarna 217 ton stookolie in het water liep. Daarbij raakten honderden zwanen besmeurd. Nog niet alle oevers zijn olievrij. Het schoonmaakwerk is nog aan de gang. Het onderzoek naar de toedracht van dit ongeluk loopt nog.

Al met al spreekt De Vries van een ‘gemiddeld jaar na twee zeer veilige jaren’.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam