Volledig scherm
Bij zijn bezoek aan Spijkenisse werd Wilders omgeven door politie en beveiligers. © john de pater

Politie alert bij komst van Wilders

De PVV-demonstratie op het Rotterdamse Stationsplein is voor de politie en gemeente nog een groot vraagteken. ,,We houden met allerlei scenario's rekening.''

De partij van Geert Wilders komt zaterdag op het Stationsplein demonstreren tegen kabinet-Rutte III en de 'islamisering' van Nederland. ,,Voor onze kinderen en kleinkinderen'', aldus de PVV-voorman. De partij haalt alles uit de kast om zoveel mogelijk mensen op de been te krijgen. Voor wie in Zeeland woont en wil meedoen aan de demonstratie, zijn er zelfs bussen geregeld. Ook andere organisaties sluiten zich aan. Voorman Constant Kusters van de nationalistische Nederlandse Volks-Unie (NVU) heeft zijn aanhang opgeroepen naar Rotterdam te komen.

Voorbereid

Binnen het stadhuis zijn de geluiden dat de gemeente en politie niet goed weten wat ze kunnen verwachten zaterdag en zich daarom op alles voorbereiden. ,,Ze zijn er volop mee bezig en heel druk mee,'' aldus een ambtenaar.

,,Het is vanzelfsprekend dat de gemeente en politie met diverse scenario's qua aantallen rekening houden'', zegt ook politievoorlichter Wim Hoonhout. Uitspraken over de inzet van aantal agenten en ME worden vooraf nooit gedaan.

Scherpschutters

Wel is bekend dat veiligheidsverantwoordelijken het een enkele keer nodig vinden scherpschutters op daken te hebben als Wilders zich in het openbaar roert. Tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen heeft hij zich twee keer buiten het Binnenhof onder de mensen begeven. Deze demonstratie kondigde hij in december al aan via een videootje.

Tegendemonstraties zijn nog niet aangekondigd, laat de gemeente weten. Wel is er een ludieke tegenactie in de maak. Onder de noemer 'Warm Welkom' zal onder meer de op de islam geinspireerde partij Nida thee, koffie en koekjes uitdelen aan bezoekers van CS.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam