Volledig scherm
Volgens een getuige was er ‘een heel leger aan politiemensen aan de Operalaan op de been'. © AD

Politie brengt illegale wapenhandel slag toe: twaalf invallen en acht aanhoudingen

UPDATEDe politie denkt vandaag met twaalf invallen en acht aanhoudingen in onder meer Capelle aan den IJssel en Rotterdam de georganiseerde illegale wapenhandel in Nederland een flinke slag te hebben toegebracht. Volgens justitie gaat het om criminelen die ervoor zorgen dat vuurwapens uit Slowakije en Kroatië in Rotterdam, maar ook elders in het land worden verspreid. Hoofdverdachte is een 32-jarige Capellenaar die al eerder is veroordeeld voor wapenhandel.

Verder werden twee van zijn familieleden – een 23-jarige Capellenaar en een 24-jarige Rotterdammer – aangehouden. Ook arresteerde de politie Rotterdammers van 28 en 31, twee mannen (22 en 41) uit Gouda en een 30-jarige inwoner van Huis ter Heide in de provincie Utrecht. De politie deed de invallen vandaag op twaalf plekken. In Huis ter Heide werden twee handvuurwapens en contant geld gevonden. Van de aangehouden inwoner, die door justitie wordt verdacht van witwassen, werd zijn Mercedes in beslag genomen. Bij de invallen werden ook nog zeven andere auto’s, 60.000 euro contant geld, twee dozen munitie en honderd kilo vuurwerk in beslag genomen.

Tekst loopt door onder de foto. 

Volledig scherm
In de rechtbank worden de automatische wapens getoond die eerder al door door de politie in beslag zijn genomen. © AD

Groothandel

De zaak kwam een jaar geleden aan het rollen toen de Rotterdamse politie signalen kreeg dat de 32-jarige Capellenaar weer wapens verhandelde. Hij werd in een woning aan de Operalaan in de wijk Schollevaar aangehouden. Volgens buren werd de voordeur van zijn woning door de speciale politie-eenheid vanochtend rond vijf uur met een enorme klap uit de gevel geblazen. Uit het politieonderzoek werd duidelijk  dat sprake was van een ‘groothandel’ in wapens. In de tussentijd nam de politie al automatische wapens in beslag.

Volgens justitie zijn de aangehouden verdachten verantwoordelijk voor tientallen verkoopdeals. ,,Ze leverden wapens aan criminelen in Rotterdam en daarbuiten’’, zegt Arjan de Zwart, hoofd regionale recherche in Rotterdam. 

Quote

Ze facilite­ren geweten­loos criminelen. Uiteinde­lijk vallen daar doden en gewonden door

Arjan de Zwart, hoofd regionale recherche in Rotterdam

,,Het gaat om een hoogst professionele bende die opereert in een schimmige wereld en heeft geleerd hoe het spel gespeeld moet worden. Ze branden hun handen niet zelf aan wapenbezit. De doorloopsnelheid is enorm hoog. Zodra ze binnenkomen, gaan ze meteen door naar de plaats van bestemming. Dat komt ook doordat de vraag enorm is. Ze faciliteren gewetenloos criminelen. Uiteindelijk vallen daar doden en gewonden door.’’

Accessoires

De eerder in beslag genomen automatische wapens zijn volgens justitie gebruikt bij zaken die in de media zijn geweest. Om welke zaken het gaat, willen justitie en politie niet zeggen. Het vermoeden bestaat dat de bende vanaf 2015 honderden wapens en accessoires verhandelde. ,,Die accessoires maken de wapens extra gevaarlijk. Ze worden daardoor makkelijker in gebruik en je kunt ze gerichter gebruiken’’, aldus officier van justitie Petra Willemse. De verdachten zitten in beperking en worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De Capellenaar gaat gelijk achter slot en grendel; hij moet een eerdere veroordeling van twintig maanden voor wapenhandel uitzitten.

De inval in Capelle ging niet onopgemerkt. Meerdere omwonenden zaten door de klap rechtop in bed. ,,Mijn dochter werd er wakker van en moest huilen’’, reageert één van de buurtbewoners. ,,Mijn man, die de deur uit ging naar zijn werk, heeft haar gerustgesteld en bij mij in bed gelegd.’’

Leger

,,Er was een heel leger aan politiemensen aan de Operalaan op de been’’, meldt een getuige. ,,Agenten liepen met een trap om aan de achterkant over de schutting de tuin in te klimmen.’’

Het is niet de eerste keer dat de politie bij de bewuste woning in de wijk Schollevaar een inval deed. ,,Een paar jaar geleden gebeurde dat ook al bij die mensen’’, herinnert een van de omwonenden zich. ,,Alleen toen was het om zes uur, een uurtje later dus.’’

Bij die inval werd de destijds 23-jarige bewoner aangehouden wegens vuurwapenbezit. In de woning vond de politie twee vuurwapens waarvan er één klaar was voor gebruik. Ook werd een nepvuurwapen en een patroonhouder aangetroffen. ,,Het zijn in elk geval geen antieke wapens uit een verzameling.’, vertelde de politie over de vondsten.

Burgemeester Peter Oskam van Capelle aan den IJssel laat weten zeer tevreden te zijn dat na intensief recherchewerk invallen zijn gedaan in zijn stad en andere plekken in het land. ,,De samenwerking tussen politie, het OM en de gemeenten betaalt zich daarmee uit‘’, reageert hij. ,,Met deze invallen gerelateerd aan wapenhandel wordt de ondermijnende criminaliteit waar we allemaal last van hebben, een flinke slag toegebracht. Wapenhandel op zo’n grote schaal tolereer ik absoluut niet in Capelle. En al helemaal niet als zich dit afspeelt in gewone huizen of bedrijfspanden in een woonwijk.”

Volledig scherm
Bij een woonwagenkamp in Zeist werd een Mercedes in beslag genomen. © AD

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (23%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (14%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (63%)
6122 stemmen