Volledig scherm
© AD

Politie gebruikt virtual reality bij tiental zaken

De politie in Rotterdam heeft het afgelopen half jaar bij zo'n tien zaken virtual reality-brillen gebruikt. Dat meldt de NOS. Agenten kunnen daarmee de plek van een moord of een schietpartij zo vaak opnieuw bekijken als nodig is.

Het gaat om een experiment dat tot het najaar loopt. Het visualisatieteam van de politie maakt op de plaats van het misdrijf 360-gradenfoto's met een robotcamera. De aan elkaar gelaste foto's worden opgeslagen op een smartphone die in de vr-bril wordt geklikt. Agenten kunnen zo nog eens rustig een plaats delict bekijken zonder er kilometers voor terug te hoeven reizen.

Quote

Het was een verademing

Nielson Plomp

,,De eerste zaak die we op deze manier deden was een schietpartij, waarbij de plaats delict bestond uit meerdere straten", vertelt Nielson Plomp, medewerker forensische visualisatie bij de politie in Rotterdam aan de NOS. ,,Het was een verademing voor het opsporingsteam dat ze even konden kijken hoe het daar ook alweer zat, zonder dat ze eerst dertig kilometer moesten rijden."

Naast de tijdwinst brengt de techniek ook voordelen met zich mee op een crimescene. Zo ziet de forensische opsporing met de bril altijd de plaats delict zoals die werd aangetroffen. De 360 graden-beelden zorgen volgens de politie voor een 'betere beleving' dan foto's.