Familieleden en belangstellenden lopen in oktober 2011 mee in een stille tocht ter nagedachtenis aan Jennefer van Oostende.
Volledig scherm
Familieleden en belangstellenden lopen in oktober 2011 mee in een stille tocht ter nagedachtenis aan Jennefer van Oostende. © ANP

'Politie maakte grote fouten in zaak-Jennefer'

De Rotterdamse politie heeft grote fouten gemaakt in het onderzoek naar de verdwijning van de 10-jarige Jennefer van Oostende in oktober vorig jaar. Dat concludeert professor Henny Sackers, die in opdracht van de moeder van Jennefer het politieoptreden rondom de moord op het meisje bestudeerde.

Er is 'onprofessioneel, onzorgvuldig, en laks' gehandeld in het onderzoek. Sackers stelt dat de politie grote fouten heeft gemaakt bij de start van het onderzoek.

Zo wist de politie dat Jennefer als laatste was gezien in het huis van verdachte Anthony K., maar verzuimde om daar meteen naar toe te gaan, zo vertelde moeder Christina van Oostende vanavond in Nieuwsuur. Ook was er direct na de eerste melding geen goede coördinatie over de politie-inzet. En de informatie die beschikbaar was, werd niet gedeeld met alle afdelingen binnen het korps.

Nieuwe richtlijnen
Sackers was betrokken bij het opstellen van nieuwe richtlijnen voor de politie. Dat gebeurde naar aanleiding van de verdwijning van Milly Boele uit Dordrecht. Die richtlijnen werden niet gevolgd door de Rotterdamse politie of in ieder geval niet op het bureau waar de moeder van Jennefer aangifte deed.

De SP, PvdA en het CDA willen naar aanleiding van de bevindingen van Sackers van minister Ivo Opstelten weten of de nieuwe richtlijnen wel bij alle bureaus bekend zijn en of het personeel wel goed genoeg opgeleid is om met de richtlijnen om te gaan.

De politie Rotterdam wil niet reageren op het onderzoek van Sackers omdat volgende week de rechtszaak begint. 'We hebben kennis genomen van zijn bevindingen, maar kunnen daar niet nader op ingaan vanwege de belangen van de nabestaanden en omdat de zaak nog onder de rechter ligt.'

Ex-vriend
Jennefer verdween een half jaar geleden. Ze werd na bijna twee dagen dood gevonden in het huis van Anthony K., de ex-vriend van haar oudere zus.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam