Volledig scherm
© anp

Politie niet vervolgd voor geweld bij anti-Zwarte Piet-demonstratie

updateDe politie-agenten die op 12 november geweld gebruikten tegen een demonstrant tijdens de intocht van Sinterklaas in Rotterdam, worden daarvoor niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vandaag bekendgemaakt.

De demonstranten van de actiegroep ‘Kick out Zwarte Piet’ zouden eigenlijk naar de landelijke intocht van Sinterklaas in Maasluis gaan, maar ze eindigden in Rotterdam. Daar had burgemeester Ahmed Aboutaleb een demonstratieverbod afgekondigd. Toen de demonstranten toch wilde gaan protesteren, werden ze aangehouden.

Jerry Afriyie was één van de arrestanten: zijn aanhouding ging volgens zijn mede-demonstranten met teveel geweld gepaard. Zijn advocaat deed aangifte van buitensporig politiegeweld na zijn arrestatie. ,,We hebben dat onderzocht”, zegt een woordvoerster van het OM in Rotterdam. ,,En we vinden het geweld proportioneel.” Volgens het OM negeerde Afriyie bevelen van de politie en pleegde hij verzet.

Onrechtmatig

Afriyie werd in 2014 ook al aangehouden bij het anti-Zwarte-Piet protest bij de landelijke intocht in. Die aanhouding was onterecht, oordeelde de rechter later. Ook zijn arrestatie bij de intocht in Dordrecht in 2011 was volgens de Ombudsman onrechtmatig.

Het is nog niet duidelijk of de bijna 200 arrestanten die op 12 november werden aangehouden vervolgd worden, laat het OM weten. Eén demonstrant wordt zeker wel vervolgd: hij zou een cameraman van Powned voor een auto hebben geduwd.

Afriyie’s advocaat Michiel Pestman zegt pas te kunnen reageren als hij het besluit van het OM op papier heeft. Hij zegt wel ‘verbaasd’ te zijn.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
5461 stemmen