Volledig scherm
© ANP

Politie Rotterdam zet lok-pieten in

De politie in Rotterdam heeft deze week gebruikgemaakt van lok-zwarte pieten bij het observeren van verdachte situaties. Daarbij werden geschminkte agenten ingezet. Dat meldt het AD vandaag.

 
Je wilt niet weten wat ze allemaal naar piet roepen.
Woordvoerder politie Rotterdam

Dankzij de lok-pieten kon een jongen worden aangehouden die een gestolen iPad in zijn bezit bleek te hebben. Daarnaast werden verschillende waarschuwingen gegeven aan mensen die de zwarte pieten beledigden.

Daarbij ging het doorgaans om discriminerende teksten, maar de pieten kregen volgens een woordvoerder van de Rotterdamse politie ook 'vieze, seksueel getinte opmerkingen' naar hun hoofd. 'Je wilt niet weten wat ze allemaal naar piet roepen.'

De politie was op het lokmiddel gekomen vanuit de veronderstelling dat mensen zich, aldus de woordvoerder, 'onbespied wanen als ze een zwarte piet zien'.

  1. Rotterdam, kijk naar Detroit en het Ruhrgebied Logo AD+
    Commentaar

    Rotterdam, kijk naar Detroit en het Ruhrgebied

    Wie op deze plek een somber verhaal verwacht over de Rotterdamse haven en de uit zicht rakende milieudoelen, die heeft het mis. Natuurlijk is het cynisch dat de fossiele hoofdstad van West-Europa een klimaatcentrum van de Verenigde Naties mag huisvesten en het klopt dat de daden van de bedrijven ver achterblijven bij de woorden die zij wijden aan groene ambities. Dat is geen reden om te sippen over de haven. Die redt zich wel.