Politie voorspelt misdrijven
Agenten in Rotterdam, Schiedam, Capelle en Krimpen aan den IJssel kunnen voorspellen waar een misdaad gepleegd zal worden. Ze maken gebruik van een computersysteem dat inschat waar woninginbraken en straatroven plaatsvinden.
Voor het systeem worden onder meer gegevens van het CBS en misdaadcijfers van de politie gebruikt
Het gaat om een pilot van het Criminaliteits Anticipatie Systeem (CAS) van de politie. Het is de bedoeling dat de proef in januari 2018 in heel Nederland wordt gedaan. Het systeem maakt digitale kaarten waarop te zien is waar een inbreker of straatrover waarschijnlijk zal toeslaan. ,,Op basis van talloze gegevens berekent het CAS waar en wanneer de kans op een bepaald delict statistisch gezien groter is dan het gemiddelde", legt een woordvoerder van de politie uit.
Voor het systeem worden onder meer gegevens van het CBS en misdaadcijfers van de politie gebruikt. De drie basissteams die van het systeem gebruik maken zijn Maas-Rotte, IJsselland en Schiedam. Dat betekent dat in een deel van Rotterdam, in Capelle en Krimpen aan den IJssel en in Schiedam nu de voorspellingen gedaan worden.
Inzichtelijk
Op basis van alle gegevens en cijfers legt het systeem een raster over het werkgebied van een team. De vakjes van het raster corresponderen met een oppervlakte van 125 bij 125 meter. Zo is precies te zien waar de kans op criminaliteit het grootst is. ,,Zo kan ook beter inzichtelijk worden gemaakt waarom juist daar de kans groter is op bepaalde delicten", aldus de woordvoerder. ,,Criminaliteit vindt doorgaans niet lukraak plaats."
Eerder werd het experiment gedaan in Den Haag, Hoorn, Enschede en Groningen. Daarop besloot de politietop het systeem volgend jaar landelijk in te voeren.
Een misdaad voorspellen heeft op het oog een hoog glazen bol-gehalte, maar met data zijn analyses te maken. Zo is de kans op een inbraak groot op plekken waar de afgelopen weken al is ingebroken. Daarnaast wordt gekeken waar al bekende daders wonen. In die omgeving ziet de politie vaak meer delicten.
Surveilleren
In Amsterdam, waar al een tijd gebruik wordt gemaakt van het CAS, vindt zo'n 20 procent van de voorspelde inbraken daadwerkelijk in dat 'vakje' plaats. De politie kan door middel van het systeem extra surveilleren op plekken waar het systeem een misdrijf verwacht.
Tot nog toe is uit evaluaties niet gebleken dat de criminaliteit daadwerkelijk daalt als er met het nieuwe politiesysteem wordt gewerkt.
Bas Mali van de politieacademie liet eerder aan deze krant weten dat het toch heel nuttig kan zijn. ,,Bijvoorbeeld omdat we nu beter aan de slag kunnen met het verklaren waarom op een bepaalde plek veel wordt ingebroken."
Volgens de woordvoerder van de politie gaat het niet eens zozeer om de voorspellingen. ,,Het helpt vooral bij het meer effectief inzetten van mensen en middelen op de juiste tijd en plaats."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Roostermaker Gerrit verrast zieke collega: 1000 leerlingen en leraren zwaaien naar ziekenhuisraam
Roostermaker Gerrit Janssen van het Guido de Brès, een middelbare school in Rotterdam-IJsselmonde, kreeg donderdagochtend te horen dat zijn collega Diana Goud in een ziekenhuiskamertje ligt met uitzicht op de school. Janssen handelde snel want binnen drie kwartier kreeg hij de administratie zover om door de speakers van de school, de leerlingen en het personeel op te roepen om onder het ziekenhuisraam van mevrouw Goud te zwaaien. -
De naam van doodgereden motoragent Arno staat voor altijd op het monument bij zijn politiebureau
Even raakt de moeder van motoragent Arno de Korte zijn naam aan. De naam van haar zoon, die verleden jaar in de Rotterdamse Waalhaven werd doodgereden door een vrachtwagenchauffeur. Zijn naam staat nu op de herdenkingssteen naast het politiebureau in het Rotterdamse centrum. Samen met collega’s die ook tijdens hun werk om het leven kwamen. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Roekeloze achtervolging in Schiedam, agenten doen aangifte van poging tot doodslag
Een man op de vlucht voor de politie veroorzaakte deze week gevaarlijke situaties in Schiedam. Nadat de politie hem aansprak op zijn rijgedrag sprong hij in zijn auto, reed bijna twee agenten aan en ging er vervolgens met hoge snelheid en via een voetgangersgebied vandoor. Agenten doen aangifte van poging tot doodslag.
-
Extinction Rebellion protesteert dagenlang in de binnenstad van Rotterdam
Milieuorganisatie Extinction Rebellion start donderdagmiddag om 14.00 met uur een vijfdaags protest in Rotterdam. Dat zal beginnen met een protestmars, die start op Rotterdam Centraal Station en via een omweg langs het stadhuis naar Delfshaven gaat. -
Alles over sport in de regio Rotterdam
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam