Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Politie waarschuwt voor 'mobiel banditisme' langs snelwegen

De politie waarschuwt weggebruikers voor 'mobiel banditisme' langs de snelwegen rond Rotterdam. De kennismaking van nietsvermoedende bestuurders op de vluchtstrook met criminelen die net doen of ze autopech hebben of om een andere reden hulp nodig hebben, is mogelijk het voorwerk voor een latere inbraak.

Volgens de politie, die op sociale media waarschuwt voor het nieuwe fenomeen op onder meer de A15 en A16 bij Rotterdam en de A29 ter hoogte van Heinenoord en Numansdorp, werkt het als volgt. Criminelen op de snelweg stoppen op de vluchtstrook en vragen hulp aan nietsvermoedende passanten.

Weggebruikers die stoppen krijgen een verhaal voorgeschoteld dat een van de gestrande inzittenden onwel is geworden en naar het ziekenhuis moet. ,,Ook de smoes dat ze geen geld meer hebben voor brandstof of dringend op familiebezoek te moeten komt voorbij'', aldus de politie.

Pinnen

Quote

Als onderpand krijgt degene die pint nepsiera­den en, soms gestolen, mobiele telefoons

Politie

Hulpvaardige automobilisten, die nog altijd denken een weggebruiker in nood een dienst te bewijzen, wordt uiteindelijk gevraagd grote geldbedragen te pinnen. Soms onder dwang, heeft de politie van slachtoffers gehoord.

,,Als onderpand krijgt degene die pint nepsieraden en, soms gestolen, mobiele telefoons'', weet de politie over de 'blijk van goed vertrouwen' van de criminelen. Vaak is er ook nog een tweede auto bij betrokken, die de actie op afstand volgt en mogelijk opduikt als het slachtoffer niet meewerkt.

Maar daarmee is het mobiel banditisme, zoals de Rotterdamse politie het snelwegfenomeen noemt, nog niet over. Nadat automobilisten hebben gepind en het onderpand hebben ontvangen, moeten ze ook hun adresgegevens afstaan. Zogezegd zodat de daders het geleende geld rechtstreeks kunnen teruggeven. ,,Mogelijk met een mogelijke inbraak in het vooruitzicht'', vermoedt de politie.

'Snelwegbanditisme'

De politie kreeg meerdere meldingen van dit 'snelwegbanditisme' op de A29 door de Hoeksche Waard. Met name op de afrit bij Numansdorp en bij Heinenoord stonden criminelen 'met pech'. ,,Maar ook op de A15, A16 en zelfs op andere snelwegen in het land'', aldus de politie.

De politie roept op om direct alarmnummer 112 te bellen als een dergelijk tafereel zich voordoet. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam