Politie zet speciaal droneteam in voor sporenonderzoek na dramatisch ongeluk Gordelweg

videoOp verzoek van de politie heeft een droneteam vannacht op de Gordelweg in Rotterdam-Noord gezocht naar aanwijzingen over de toedracht van het ongeval waarbij een vrouw en haar hond zijn omgekomen. De politie riep daarvoor de hulp van de gezamenlijke brandweer in die een speciaal droneteam heeft opgeleid.

Quote

Vroeger gingen we wel eens op een viaduct staan om van hoogte een beetje overzicht te krijgen. Nu kunnen we een drone inzetten.

Wessel Stolle, Politie Rotterdam

Volgens een woordvoerder van de politie was de vrouw haar teckel aan het uitlaten. Ze stak de straat over en is toen door een auto geschept. De automobilist is na het ongeluk doorgereden. Doordat hij hierbij zijn kentekenplaat verloor,  kon hij korte tijd later nabij Zestienhoven worden aangehouden. De  56-jarige man bleek onder invloed van alcohol.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn drones een belangrijk hulpmiddel geworden voor de politie: ,,Vroeger gingen we wel eens op een viaduct staan om van hoogte een beetje overzicht te krijgen. Nu kunnen we een drone inzetten. Dat helpt bij het verkrijgen van het totaalplaatje tijdens het analyseren van een ongeval en het geeft meer informatie over de toedracht dankzij sporen op straat’’, vertelt Wessel Stolle.

De politie wilde tijdens de opening van het strandseizoen ook een drone inzetten boven Hoek van Holland, maar toen waaide het te hard voor de vliegende camera's. De landelijke eenheid van de politie heeft een eigen droneteam. Gisteren werd het droneteam van de gezamenlijke brandweer Rotterdam-Rijnmond op verzoek van de politie ingezet.

Ontploffing

De Gezamenlijke Brandweer heeft een speciaal team om het apparaat de lucht in te sturen. Voor dit team is een wagen uitgerust met schermen waarop het live camerabeeld van de drone kan worden getoond. Op die manier kunnen meerdere personen tijdens een calamiteit, zoals een brand of ontploffing, meekijken. In dit geval worden de camerabeelden gebruikt om een analyse te maken van de toedracht van het dodelijke ongeluk.

De bus is verder voorzien van een uitschuifbare telescoopmast, bedoeld voor radiocommunicatie, zo meldt het bedrijf Skytools dat de commandowagen deels heeft ingericht. Hiermee kan in gebieden, waar dat verplicht is, contact worden gelegd met de luchtverkeersleiding.

Ontheffing

 Hulpdiensten mogen onder voorwaarden drones inzetten bij calamiteiten. Ze moeten zich in principe houden aan de regels voor zakelijk gebruik van het onbemande luchtvoertuig. Bij het ongeval van gisteren was het het nodig om - tegen de regels in - boven mensen, gebouwen en wegen te vliegen. De hulpdiensten kunnen in zo’n geval een ontheffing krijgen.

Volledig scherm
Hulpdiensten zochten met een drone boven de Gordelweg naar aanwijzingen. © MediaTV

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
4530 stemmen