Volledig scherm
Hans Vissers is waarnemend politiechef van de eenheid Rotterdam. © Politie

Politiechef Hans Vissers: ‘Geweld bizar en volstrekt onacceptabel’

De Rotterdamse politiechef Hans Vissers stelt in een bericht aan zijn korps dat het geweld tegen agenten dit weekeinde ‘bizar en volstrekt onacceptabel is’. ,,De collega’s maken het naar omstandigheden goed maar als je te maken krijgt met dergelijke vormen van geweld, doet dit wel wat met je, met het team en de organisatie.”

Vissers stelt in het bericht dat geweld een risico van het vak is. ,,Maar het is echt niet normaal. Elk geweldsincident is er een teveel. Het is een cliché maar ik vind dat oprecht.’’ De getroffen agenten krijgen hulp bij het doen van aangifte en het eisen van schadevergoeding. Dankbaar is hij voor de steun, ook vanuit de lokale politiek en van burgers. ,, Dat doet goed, terwijl ik me tegelijk ook terdege realiseer dat dat een schrale troost is.”

Trouwstoet

Volledig scherm
De bestuurder die dit weekeinde bij een achtervolging plotseling keerde en tegen de richting in reed zit nog vast op verdenking van poging doodslag. © MediaTV

Het eerste incident was op vrijdagmiddag, toen een agent knock-out werd geslagen door een bruiloftsgast. Hij heeft nog veel pijn aan nek en hoofd, zo meldde de politie vandaag. De man die hem op de Westzeedijk aanviel, is nog voortvluchtig. Drie andere gasten werden wel opgepakt, maar kwamen alledrie in de loop van het weekeinde weer vrij. Zeker twee van hen moeten later voor de rechter verschijnen. De agenten controleerden de trouwstoet na meldingen over onnodig toeteren en gevaarlijk rijgedrag.

Lachgas

In de nacht van vrijdag op zaterdag eindigde vervolgens een achtervolging over de A20 met een frontale botsing. De bestuurder, die tijdens de vlucht zijn gaspedaal zo ver indrukte dat hij 185 kilometer per uur reed, remde opeens heel krachtig af, draaide het stuur om en reed tegen de richting in frontaal op de politiewagen. De agenten kwamen er met de schrik en enkele kneuzingen vanaf. Na een achtervolging ter voet wisten zij vier mannen op te pakken. In de auto bleek een grote fles lachgas en een flink geldbedrag te liggen. De bestuurder, een man van 35 jaar uit Den Bosch, zit nog vast en wordt verdacht van poging doodslag.

Gebroken arm

Zaterdagmiddag brak vervolgens een agent zijn arm bij de arrestatie van een oplichter. De man zou buiten een juwelierszaak op de uitkijk hebben gestaan, terwijl een vrouw binnen met een valse bankpas probeerde een duur horloge te betalen. 

Toen de vrouw via de telefoon liet weten dat de juwelier argwaan kreeg, nam de verdachte de benen. Na een schermutseling werd hij echter toch aangehouden. Naast de gebroken arm liepen twee agenten schaafwonden op.

Gewond aan pols

Daarnaast waren er in de eenheid Rotterdam nog twee incidenten: Bij de arrestatie na een straatroof in Rotterdam raakte een andere agent gewond aan zijn pols. In Gorinchem kreeg een agent klappen, nadat hij iemand aansprak op het bij zich hebben van een fles sterke drank op de openbare weg.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam