Volledig scherm
Politiehond Bumper op de rode loper voorafgaand aan de uitreiking van de Best Social Awards. © ANP

Politiehond Bumper biedt excuses aan vanwege foto's met Zwarte Piet

De populaire politiehond Bumper heeft in een sinterklaasgedicht excuses gemaakt vanwege foto's waar hij met Zwarte Piet opstaat. De foto's zijn inmiddels verwijderd, maar ook dat leidt tot een stroom aan boze reacties.

Terwijl Sinterklaas het land al verlaten heeft, gaat de pietendiscussie keihard door. De excuses van Bumper schieten bij zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet in het verkeerde keelgat. 

Voorstanders van Zwarte Piet zijn boos dat Bumper ‘partij kiest’. ,,Bumper, geen excuses over die Zwarte Pieten joh! Waarom zoiets leuks als die post van jou gisteren nu toch weer verziekt moet worden met zelfs het deleten van de foto’s tot gevolg, dat vind ik echt te zot voor woorden!’’, reageert een van zijn volgers op Facebook. Anderen zeggen Bumper te ontvolgen op social media. ,,Belachelijk en waardeloos dat ook jullie, de politie, jullie oren laten hangen naar een minderheid’’, aldus  een ander. 

,,Heel zonde’’, reageert Stephan, het baasje van Bumper. ,,Maar om meer ellende te voorkomen, zeg ik er verder niets over. Het is heel heftig hoe er wordt gereageerd.’’

Ook tegenstanders van Zwarte Piet zijn boos. Zij vinden dat de politie racisme niet serieus neemt door de excuses in een gedicht te uiten. 

Het is niet de eerste keer dat de politie foto’s van Zwarte Piet verwijdert na klachten over racisme. Zo verwijderde de politie vorig jaar een foto van agenten die verkleed waren als Zwarte Piet op de Facebookpagina van de Arnhemse politie. En in 2016 beveiligde een team als Zwarte Piet verklede politieagenten Sinterklaas in Maassluis. Toen zij een foto postten met de tekst ‘Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de Parate Eenheid’, leidde dat ook tot ophef. Het team twitterde de foto na de intocht van Sinterklaas, maar verwijderde die kort daarna om neutraal te blijven in de pietendiscussie. 

De afdeling woordvoering van de politie wil verder niet op de zaak ingaan. ,,De toelichting zoals gegeven op de Facebookpagina lijkt ons duidelijk’’, aldus een woordvoerder. Of er beleid is en wat het beleid van de politie is omtrent berichten op sociale media over Sinterklaas wil de politie niet zeggen. Wel besloot de politietop dat Zwarte Piet vanaf 2020 niet meer welkom is op politiebureaus. Bij interne sinterklaasvieringen wordt de zwart geschminkte kindervriend in de ban gedaan. In Den Haag wordt het feest dit jaar al aangepast.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam