Volledig scherm
Het voormalig postkantoor aan de Coolsingel. © PR

Postkantoor aan Coolsingel krijgt een toren van 150 meter hoog

Het postkantoor aan de Coolsingel krijgt een toren van 150 meter hoog. De gloednieuwe wolkenkrabber komt te staan aan de kant van het Rodezand, dus recht tegenover het Timmerhuis. Dat schrijft het college van b en w aan de gemeenteraad.

B en w melden de tussenstand van de mega-project, omdat de eigenaar en ontwikkelaar OMNAN Investment Group inmiddels een concept-omgevingsvergunning heeft aangevraagd voor de ingrijpende herontwikkeling van het Rijksmonument. Behalve de toren komt er een ‘gemixt programma’ van wonen, een 5 sterrenhotel, horeca en hoogwaardige en gevarieerde retail.

,,Het initiatief biedt veel perspectief, juist omdat in het voorstel ook meerdere doelstellingen van de gemeente samen komen: toevoegen van woningen, verdere versterking van de binnenstad met onder andere meer levendigheid, de aansluiting op de ontwikkeling van de nieuwe Coolsingel en het in ere herstellen van cultureel erfgoed’’, zo meldt het schrijven.

Eind deze maand al komt het plan al op tafel bij de commissie voor Welstand en Monumenten. ,,In deze bespreking worden de uitgangspunten voor de herbestemming van het postkantoor en het ontwerp van de woontoren besproken. Parallel hieraan heeft de gemeente de dialoog gestart met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Ondertussen start de ontwikkelaar ook een informatietraject met de omgeving en overige relevante partijen. Wij hebben de ontwikkelaar ook gevraagd de gebiedscommissie daarin te betrekken.’’

OMNAM heeft – letterlijk - een hoge ambitie voor het postkantoor. ,,De intentie en de planontwikkeling zijn er op gericht om dit monumentale gebouw weer in gebruik te nemen en terug te geven aan de stad’’, schrijft het college. ,,Dat is een ambitie die wij alleen maar kunnen onderschrijven. Naast dat dit beeldbepalende rijksmonument een nieuwe toekomst verdient en velen daar ook naar uitkijken, is het na meer dan 10 jaar leegstand tijd om van dit beeldbepalende gebouw op deze prominente plek weer een bronpunt van vitaliteit te maken.’’

In 2016 kocht deze investeerder het markante en robuuste pand in hartje Rotterdam voor een ‘prikkie’: 17,5 miljoen euro. Er zou voor 100 miljoen euro aan het Rijksmonument worden verspijkerd, zo werd destijds aangekondigd. Het Haagse architectenbureau Braaksma & Roos is betrokken bij de ontwikkeling van dit complex. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam