Volledig scherm
Foto ter illustratie. © RONNY TE WECHEL

Potjes voor in armoede opgroeiende kinderen voortaan bij één loket

Fondsen voor arme gezinnen in Rotterdam bundelen hun krachten om hun bekendheid te vergroten. ,,We helpen te weinig kinderen terwijl er geld genoeg is."

Quote

Wij hebben nog nooit een aanvraag afgewezen omdat de pot leeg was.

Lebèl Vlieg , Jeugdcultuurfonds Rotterdam

'Daar is toch een potje voor?' Het is een gevleugelde uitspraak van mensen die zich verbazen als iemand iets niet kan betalen. Potjes: ze zíjn er wel, maar waar? En welke moet je hebben als een kind graag op voetbal wil, of mee op schoolreis en ouders geen geld hebben?

De grote Rotterdamse fondsen die bijspringen als een kind in armoede opgroeit, maken nu zelf een einde aan dat probleem. Voortaan vormen Jeugdsportfonds Rotterdam, Jeugdcultuurfonds Rotterdam en Meedoen in Rotterdam aan de voorkant één loket: het Jeugdfonds Rotterdam.

Zij hopen hierdoor meer kinderen te kunnen helpen. ,,Er wordt al volop gebruik gemaakt van ons aanbod maar nog niet genoeg", zegt Iebèl Vlieg van het Jeugdcultuurfonds Rotterdam. ,,In de afgelopen jaren hebben wij met de andere fondsen 10.000 kinderen bereikt. Dat lijkt veel, maar er groeien in Rotterdam 30.000 kinderen in armoede op. We ondersteunen dus te weinig kinderen." Dat is zonde want, zo onderstreept Vlieg, er is geld genoeg. ,,Wij hebben nog nooit een aanvraag afgewezen omdat de pot leeg was."

Het motto van de fondsen is dat alle kinderen in Rotterdam mee moeten kunnen doen met sport, cultuur en op school. Oók degenen die opgroeien in een gezin met een smalle beurs. Door één loket te vormen, hoopt het Jeugdfonds Rotterdam dat ouders, leerkrachten en sportcoaches sneller aankloppen voor ondersteuning.

Contributie

Vlieg: ,,We willen van alles betalen voor kinderen; de contributie voor de voetbal-, hockey- of boksclub, dansles, zwemles of een tekencursus: noem maar op. Of we betalen het schoolreisje, een fiets, een computer... alles om kinderen gewoon mee te laten doen."

Volgens Vlieg zijn ouders soms terughoudend om aan te kloppen bij één van de fondsen. Omdat ze er niet van weten, het niet overzien of uit schaamte. ,,Daarom is het belangrijk dat scholen en sportclubs ons nieuwe loket goed weten te vinden en helpen bij de aanvraag. Een kind hoeft er niks van te merken. Wij maken de uitgaven rechtstreeks over aan bijvoorbeeld de sportclub of de school."

Een bijdrage van het fonds is beschikbaar voor gezinnen die op maximaal 120 procent van het sociale minimum leven. Het geld van de drie grote fondsen is afkomstig van de gemeente, het rijk, particulieren, bedrijven en vermogensfondsen. Vanaf 1 april is het Jeugdsportfonds te vinden via een eigen website.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam