Premier Rutte in Rotterdam: Zo máák je een land

VideoHij straalde in de bar, op school, bij de voetbalkooi en in de boksring en dronk vooral véél koffie. Een verslag van een dagje Rotterdam met minister-president Mark Rutte.

10.50 uur: Op de bar staat een dienblad met daarop een cappuccino. Keurig in kop en op schotel en voorzien van een strak gegoten blaadje in het melkschuim. Het is de bestelling van de zojuist binnengewandelde minister-president. ‘Hee jongens, hoe ist-ie nou?’, riep Mark Rutte nog naar het personeel. Toegankelijk, de bovenste twee knoopjes van zijn overhemd open, zoals vaker als hij ontspannen wil overkomen. En toch durft geen van de barista’s het dienblad weg te brengen. Zij zijn ‘maar’ ex-gedetineerden, ‘maar’ jongeren met een ingewikkeld verleden. Ze dragen geen pak maar afgezakte broeken en petjes, sommige wenkbrauwen zijn in streepjes geschoren. Wat moet zo’n belangrijke man nou met hen en hun koffie? 

Het is filiaalhouder Paolo Gomes – ooit zélf een boefje op straat – die de gasten achter de bar aanspoort. ,,Kom, breng die man van televisie zijn koffie, zet je schaamte opzij. Durf te léven.”

Volledig scherm
Filiaalhouder Paolo Gomes van Heilige Boontjes helpt Mark Rutte bij het maken van een cappuccino. © ANP

Durf te leven, het lijkt het motto van de sociale koffiebar Heilige Boontjes waarin Mark Rutte zijn werkbezoek aan Rotterdam aftrapt. Terwijl hij slokken neemt van zijn cappuccino vertellen welzijnswerker Rodney van den Hengel en politie-inspecteur Marco den Dunnen - niet voorzien van een presidentieel kopje maar een huiselijke mok filterkoffie - hoe zij die mensen achter het koffiezetapparaat helpen als ze de verantwoordelijkheid voor hun leven durven te nemen. Door ze een baan aan te bieden, er voor ze te zijn. Rutte noemt het ‘inspirerend’. ,,Prachtig om te zien. Zo máák je een land!”

12:30 uur: Een leraar van het Heer Bokelcollege kende Mark Rutte nog van vroeger. Hij had lang geleden al eens gezegd: kom eens kijken, ik werk op een bijzondere school. Vandaag was het zover, achter gesloten deuren. De minister-president sprak met de leerlingen over hoe zij, ondanks autisme of ADHD, hun dromen najagen.

13:30 uur: Rutte houdt pauze, hij eet zonder pottenkijkers een broodje in Mr. Beans aan de West-Kruiskade. De ondernemersvereniging is blij met de manier waarop de eigenaren - Nederlands-Marokkaanse komieken - zich met deze koffiebar inzetten voor de wijk en hun culturen eer aan doen.

Volledig scherm
Voorbijgangers houden Mark Rutte staande voor een selfie op de West-Kruiskade © ANP

14:15 uur: Wéér een koffiestop, dit keer in Café Richard Shoes, de zaak van verenigingsvoorzitter Richard de Boer. Hier praat de minister-president met stadsmariniers over veiligheid in de stad. Besloten, maar nieuwsgierige voorbijgangers gluren door de ramen naar het hoge bezoek.

Volledig scherm
Even een ‘boks’ van de premier: dat is een goede onderbreking van de voetballes. © ANP

14:48 uur: De 10-jarige Kiara ziet door de regen opeens een bekend gezicht lopen door de winkelstraat. ,,Wil je op de foto met de president?” vraagt haar vader. Het pientere meisje corrigeert hem: ,,Hij is miníster-president.” 

15:00 uur:
High five! Boks! Een spontane onderbreking in het programma door een paar jochies die Rutte staande houden. Ze krijgen les in de voetbalkooi naast de West-Kruiskade, door Thuis op Straat. De welzijnsorganisatie houdt kinderen bezig met positieve activiteiten. ,,Wat gááf”, roept de premier.

15:10 uur: ,,Ik train geen kampioenen voor in de ring”, zegt Khalid Chennouf, die de grootste boksers ter wereld bijstaat. ,,Een Badr Hari of Sem Schilt komt je niet helpen in je leven. Brandweermannen, meesters of dokters: dát zijn de echte kampioenen.” Zijn missie: kinderen afleveren die zich inzetten voor de wereld. ,,Als zij trots zijn op zichzelf, worden ze het ook op hun ouders, de wijk, de stad en het land.” Chennouf en zijn thaiboksschool Oude Westen worden door de gemeente en de wijk op handen gedragen. Wekelijks leren hier tientallen kinderen zich te gedragen. Rotterdammertjes die thuis of op school niet luisteren, krijgt Chennouf met zijn trainingen wél in het gareel. Zij weten: hier moeten ze iedereen een hand geven, samenwerken en doen wat de meester zegt. Ze krijgen er zijn lach, aandacht en eeuwige trouw voor terug.

15:45 uur: Bam, bam, báf. Op de mat laten de kinderen aan Rutte zien hoe hard ze kunnen trappen en slaan met hun korte beentjes en dunne armen. Langs de mat geeft Chennouf fluisterend toelichting op zijn aanpak. Hij heeft één arm om de boomlange premier geslagen, de ander houdt zijn hand vast. Chennouf houdt de jeugd uit het Oude-Westen stevig vast en de minister-president al net zo. Rutte laat het toe, want: hier máken ze een land.  

Volledig scherm
Minister-president Mark Rutte bezocht de thaiboksschool van Khalid Chennouf, die zijn leven wijdt aan het ondersteunen van kinderen uit het Oude Westen. © ANP

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (22%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (13%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (65%)
3814 stemmen