Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Prijzen huurwoningen vrije sector stijgen als een malle in Rotterdam

Waar in Nederland en zelfs op de al jaren zwaar oververhitte woningmarkt van Amsterdam de prijsstijging van appartementen in de vrije sector afvlakt, stegen de Rotterdamse huursommen in dit segment in het eerste half jaar van 2018 met maar liefst 15 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Per vierkante meter wordt in de stad nu gemiddeld 12,71 euro afgetikt. Ter vergelijking: de gemiddelde vierkantemeterprijs van een Nederlandse huurwoning in de vrije sector - alle woonruimten boven de 710,68 euro huur per maand, exclusief servicekosten - steeg naar 10,98 euro. De cijfers zijn afkomstig van Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Met een plus van 15 procent is Rotterdam dé prijsstijger van het land, al volgt Den Haag op de voet met 14,7 procent erbij per vierkante meter. In de hofstad betaal je nu 12,25 euro. Amsterdam doet 18,59 euro per vierkante meter (+3 procent ten opzichte van eerste helft 2017) en Utrecht 11,40 euro. De deskundigen van VGM NL en NVM stellen dat de huurprijzen in de Maasstad 'nog steeds relatief laag liggen'.

Kale huur

Huurwoningen in Hillegersberg-Schiebroek en Noord behoren tot de duurste per vierkante meter in Rotterdam. De gemiddelden komen hier uit op respectievelijk 14,05 euro en 13,84 euro en 13,22 euro per vierkante meter. De goedkoopste huurhuizen zijn te vinden in IJsselmonde (10,02 euro per m² ) en Overschie (10,33 euro per m²).

De hoogste gemiddelde 'kale' appartementshuur noteren de onderzoekers in Feijenoord met 1262 euro. In het centrum ligt dat 92 euro per maand lager. Qua gemiddelde huur voor een woonhuis voert Hillegersberg-Schiebroek (1871 euro) de lokale ranglijst aan, honderden euro's per maand meer dan nummer twee, Kralingen-Crooswijk.

Gemeubileerd

Verder melden lokale makelaars en vastgoedmanagers in de Marktrapportage 'Transparantie in de huurmarkt' te verwachten dat de vraag naar gemeubileerde appartementen zal stijgen door de toename van expats in Rotterdam.

Het aanbod van gemeubileerde appartementen is overal veel kleiner dan van 'kale' huurappartementen; de huurprijs van de gemeubileerde exemplaren is met 19,55 euro per m² - een landelijk gemiddelde - echter het hoogst van alle woonruimten.

De hoogste gemiddelde huurprijs wordt in Noord-Holland betaald: 15,53 euro per m². In Friesland doet een huurwoning gemiddeld 8,31 euro per m² in de vrije sector.

Er is, ondanks de langzaam op stoom komende nieuwbouw, nog steeds een groot tekort aan huurwoningen in het middensegment. Meer bouwen en vooral meer bouwen op maat voor de diverse doelgroepen is essentieel meldt de marktrapportage.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

poll

Een jaar uitstel voor nieuw stadion Feyenoord: komt van uitstel ook afstel?

Een jaar uitstel voor nieuw stadion Feyenoord: komt van uitstel ook afstel?

  • Ja, dat nieuwe stadion komt er nooit (34%)
  • Nee, het plan wordt hier alleen maar beter van (28%)
  • Ik ben het spoor inmiddels bijster (38%)
10141 stemmen