Primeur: drone bezorgt pakket op een schip in de Rotterdamse haven

videoEen drone heeft gisteren onderdelen afgeleverd op het schip Pioneering Spirit in de Rotterdamse haven. Het was de eerste keer dat zo’n robotvliegtuig in Nederland een pakket bezorgde op een schip. Het Havenbedrijf Rotterdam en de scheepseigenaar zien er toekomst in. Anders hadden zij het doosje naar de bestemming moeten varen.

De volgende test in de Rotterdamse haven is het bezorgen van een pakje op een vertrekkend schip en nog dit jaar wil het Havenbedrijf ook een pakket naar een schip op zee vliegen. ,,Technisch is het allemaal mogelijk’’, zegt Ingrid Römers van de havenbeheerder. ,,Er zit veel werk in de regelgeving. Die is er nog nauwelijks. Aan de hand van onze tests wordt die nu gemaakt, dat vergt veel overleg met de autoriteiten. Uiteindelijk moet het droneverkeer net zo georganiseerd zijn als het wegverkeer, met gedragsregels en keuringen.’’

Printplaatjes

In het pakket zaten printplaatjes, onderdelen van een paar gram. Omdat het werkschip Pioneering Spirit bij de Maasvlakte uit de kant ligt, zouden die printplaatjes anders met een bootje gebracht worden. ,,Op zee laten we onderdelen ook wel met een helikopter bezorgen’’, zegt Jeroen Hagelstein van Allseas, de eigenaar van de Pioneering Spirit. ,,Een drone is wat dat betreft een interessant alternatief. Snel en efficiënt.’’

Behalve als bezorgdienst ziet het Havenbedrijf Rotterdam ook mogelijkheden voor drones bij inspecties van bijvoorbeeld bruggen en kades, het opsporen van olielekkages en brandbestrijding.

Quote

Ze zijn snel, efficiënt, staan niet in de file en kunnen steeds zwaardere objecten vervoeren.

Stephan van Vuren, Dutch Drone Delta

Volgens Stephan van Vuren van Dutch Drone Delta, een samenwerkingsverband van bedrijven als KLM en KPN om onbemand vliegverkeer in Nederland van de grond te krijgen, zijn drones in de toekomst gemeengoed. ,,Ze zijn snel, efficiënt, staan niet in de file en kunnen steeds zwaardere objecten vervoeren.’’

Vrachtwagens zullen ze niet vervangen, maar drones komen er wel bij als transportmogelijkheid. Voor de test gisteren legde de drone een afstand van 4 kilometer af in enkele minuten. Met de scheepshoorn maakte de Pioneering Spirit duidelijk dat het vliegtuigje mét pakket op het helidek was aangekomen, even later was de drone zelf weer terug op haar vertrekpunt.

De drone levert voor het eerst een pakketje op een schip.
Volledig scherm
De drone levert voor het eerst een pakketje op een schip. © Jan Kok | Boomerang Fotografie
 1. Vroesenpark, Roel Langerakpark en Dakpark gaan per direct ’s avonds en ’s nachts op slot

  Vroesen­park, Roel Langerak­park en Dakpark gaan per direct ’s avonds en ’s nachts op slot

  Het Vroesenpark, Roel Langerakpark en het Dakpark in Rotterdam gaan vanaf vandaag 's avond en 's nachts dicht vanwege de drukte en ongeregeldheden van zaterdagavond. Tussen 21.00 tot 07.00 uur mag niemand in deze parken komen. Dat heeft burgemeester Aboutaleb besloten in zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Volgens de woordvoerder van Aboutaleb gaat de politie controleren of de toegangsverboden niet worden overtreden.
 2. Ongelooflijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’
  Update/video

  Ongeloof­lijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’

  De benodigde 1,9 miljoen om de zieke Jayme van Pelt (1) te helpen, is sinds vanochtend binnen. Het jochie lijdt aan de dodelijke spierziekte SMA type 1, waarbij zijn spieren langzaam uitvallen. Met het geld voor het duurste medicijn ter wereld kan Jayme eindelijk worden behandeld. Dit moet voorkomen dat hij overlijdt. ,,We zijn zo dankbaar’’, reageren oma Ellen van Pelt en de andere leden van Team Jayme.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam