Volledig scherm
Achter de deuren van het operatiecomplex is een AH to Go gekomen. © AH

Primeur: snelle boodschap halen in supermarkt bij de operatiekamer

De honderden medewerkers van de operatiekamers in het Erasmus MC kunnen voortaan een snelle boodschap halen tussen de operaties door. Het Rotterdamse ziekenhuis heeft een wereldwijde primeur met een speciale AH to go op hun afdeling. Ze hoeven zich hierdoor niet eerst om te kleden om eten of drinken te kopen. 

Waar het personeel zo snel zonder omkleden wat te eten kan halen, moeten de vakkenvullers juist wél operatiekleding aan, inclusief operatiemuts op hun hoofd. Dit om te voorkomen dat zij ziektes met zich meedragen.

Die hygiëneregels maakten het voor het personeel van de OK lastig om in een pauze even de afdeling af te gaan. Dan moesten de medewerkers zich altijd eerst omkleden. Per etmaal werken in het Erasmus MC vijfhonderd tot zeshonderd mensen op de operatiekamers.

Ook voor artsen en ander medisch personeel dat onverwacht wordt opgeroepen, is de AH to go achter de deuren van het operatiecomplex een uitkomst, zo stelt het Erasmus MC. Die komen soms gehaast en met een lege maag aan, en moeten vervolgens operaties uitvoeren die lang kunnen duren. De operatiekamers zijn 24 uur per dag beschikbaar, ook voor spoedoperaties.

Quote

Voor en na hun supermarkt­be­zoek moeten de medewer­kers hun handen goed wassen, maar hun speciale operatie­kle­ding kunnen ze aanhouden

Erasmus MC

In de supermarkt op de OK van het Rotterdamse ziekenhuis zijn bijvoorbeeld broodjes en salades te koop. Voor en na het bezoek aan de kleine supermarkt moeten de medewerkers hun handen goed wassen, maar hun speciale operatiekleding kunnen ze aanhouden.

De broodjes worden in de AH in de Passage van het Erasmus MC gebakken. Op de vakkenvullers na is de winkel verder onbemand. Betalen kan bij de twee zelfscankassa’s. 

In de winkel staan ook twee koffieautomaten met verse bonen voor lekkere koffie. In de oudbouw van het Erasmus MC werden per jaar 400.000 kopjes koffie getapt op het OK-complex. Medewerkers kunnen ook gebruik blijven maken van de gratis koffie uit de automaat. Er staan magnetrons en een paar stoelen en tafels om te gekochte spullen te eten en drinken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
8528 stemmen