Volledig scherm
Zowel langs de kant als midden op het water van de Slufter worden drijvende zonnepanelen geplaatst. © RV

Proef op Maasvlakte met drijvende zonnepanelen

In de Slufter op de Maasvlakte moet het grootste drijvende zonnepark van Europa komen. Komende maand start een proef. Is die succesvol, dan kunnen er ruim 500.000 op vlotten in het water worden geplaatst. Die kunnen zo'n 30.000 huishoudens van stroom voorzien.

In de Slufter, een vol water gezet depot voor ernstig verontreinigde baggerspecie, zijn de eerste zonnepanelen op drijvende vlotten geïnstalleerd. Hier testen vier bouwers vanaf 1 september hun zonnesystemen. Bij een van de systemen draaien de panelen mee met de zon. Hierdoor kunnen ze 18 procent meer opbrengst behalen vergeleken met stilstaande panelen in een zonneweide, zegt een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland.

Er is bewust gekozen voor het depot ter grootte van zo'n 500 voetbalvelden op de Maasvlakte omdat dit een van de zonrijkste plekken van ons land blijkt te zijn.

De proef moet aantonen dat drijvende zonnesystemen haalbaar zijn in ruig water. Volgens de provinciezegsman wordt daar met de constructie rekening mee gehouden. ,,Uit een eerdere proef bleek ook dat ze goed moeten worden vastgezet omdat het soms heel hard waait in de Slufter.'' De panelen hebben bewust geen aluminium frame gekregen, maar zijn volledig van glas, waardoor ze niet gevoelig zijn voor het zout in het water.

Bedrijven

Slaagt de proef waarbij in totaal dertig overheden, bedrijven en waterschappen zijn betrokken, dan onderzoeken het Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat of een commercieel bedrijf een park van ruim 500.000 drijvende zonnepanelen wil beginnen in het depot.

Het park tegenover Oostvoorne zou alle inwoners van dit dorp, Rockanje en Brielle van stroom kunnen voorzien. Net zo goed kan de stroom worden geleverd aan de nabijgelegen industrie.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
8870 stemmen