Volledig scherm
© Shutterstock

Proef van start: huizen verwarmd met waterstof

Rozenburg wordt de eerste plaats in Nederland waar woningen met waterstof verwarmd gaan worden. Dat is vanochtend bekendgemaakt.

Het gaat om een proef die begin volgend jaar begint en als hij slaagt navolging krijgt elders in het land.

De bedrijven Bekaert Heating, Remeha en DNV GL, de gemeente Rotterdam, woningstichting Ressort Wonen en netbeheerder Stedin werken in het project samen. Bij de verbranding van waterstofgas komt, in tegenstelling tot aardgas, geen CO2 vrij. Dit past in de klimaatdoelstellingen. Heel Nederland moet van het aardgas af.

De proef met waterstof is een voortzetting op het bestaande Power2Gas project in Rozenburg. Tot nu toe werd hier synthetisch aardgas geproduceerd voor de verwarming van een appartementencomplex van Ressort Wonen. Vanaf begin 2019 wordt lokaal waterstof geproduceerd met groene stroom en via een apart gasnet van Stedin getransporteerd naar het ketelhuis van het appartementencomplex. Zowel een ketel van Bekaert Heating als van Remeha verwarmen vervolgens een deel van de woningen.

De toepassing van waterstof voor verwarming van huizen lijkt volgens de samenwerkende bedrijven en Stedin potentieel te hebben, maar moet nog wel verder onderzocht worden. Met de productie, distributie en het gebruik van waterstof is nog geen grootschalige ervaring opgedaan. Netbeheerders in Nederland pleiten er daarom voor om tot 2030 in te zetten op de ontwikkeling en het gebruik van waterstof in de industrie en op een aantal proefprojecten. Om die reden heeft Stedin de specialisten van Bekaert Heating en Remeha gevraagd aan het Power2Gas project in Rozenburg mee te doen. DNV GL verzorgt de technische aspecten en veiligheid rondom het project.

Het afbouwen van het aardgasverbruik en het aardgasloos maken van woningen komt de komende jaren in een stroomversnelling. In de toekomst kan waterstof, naast groen gas, all-electric en warmtenetten een alternatief zijn voor duurzame verwarming van woningen. Onlangs bleek dat het huidige distributienet voor aardgas geschikt te maken is voor waterstof. Het gebruik van waterstof in het bestaande gasnet kan in de toekomst een volwaardig alternatief zijn voor andere energiebronnen en verwarmingsoplossingen. Bijvoorbeeld voor historische binnensteden met veel monumentale panden die niet goed te isoleren zijn. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam