Volledig scherm
De gemeente lanceerde een speciale app waarmee vrouwen zogenaamde ‘pikpraat’ konden melden. © ANP

Proefproces: twee mannen voor de rechter voor straatintimidatie

Twee mannen moeten zich volgende maand in de rechtbank in Rotterdam melden omdat ze verdacht worden van straatintimidatie. Het is voor het eerst dat iemand hier  voor wordt vervolgd in Rotterdam.

De twee mannen moeten zich melden voor in totaal drie overtredingen, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Rotterdam.  Hoe oud de mannen zijn en of ze uit Rotterdam komen, kan het Openbaar Ministerie niet vertellen. Ze staan op 19 december voor het hekje.

Sinds dit jaar is onder meer sissen, uitschelden en naroepen verboden in Rotterdam. Er staat een boete op van maximaal 4100 euro of maximaal drie maanden cel. Om (seksuele) straatintimidatie strafbaar te maken, is de Algemene Plaatselijke Verordening aangepast. In Amsterdam is dat ook gebeurd, maar daar zijn nog geen verdachten opgepakt en vervolgd.

App

,,We willen een principieel juridisch oordeel over dit apv-feit”, zegt een woordvoerder van het OM in Rotterdam. Het OM heeft nog vier zaken liggen, het is nog niet duidelijk of daar ook een strafrechtelijke vervolging komt. ,,Dat moeten we afwachten, met de toetsing door de rechter van deze drie zaken, kijken we wat we met die andere zaken kunnen doen.”

Het plan om straatintimidatie strafbaar te stellen, komt uit de koker van oud-wethouder Joost Eerdmans. De gemeente lanceerde een speciale app waarmee vrouwen zogenaamde ‘pikpraat’ konden melden.  ,,We zijn benieuwd naar de eis”, zegt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam. ,,Straatintimidatie is natuurlijk lastig bewijsbaar. Maar als het Openbaar Ministerie ermee naar de rechter gaat, dan moet het wel een kansrijk dossier zijn.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
8525 stemmen