Proefritje in de 'trambus'

VIDEOVan binnen ziet het eruit als een tram, eenmaal buiten blijkt de blauwwitte Aptis een bus te zijn. Deze week rijdt de bus van Alstom rond in Rotterdam.

Doe je ogen dicht, stap in en luister. Je hoort het zoeven van een tram. Doe je ogen open en je ziet een traminterieur met hoge ramen, brede deuren en veel ruimte. Maar stap je uit, dan ontdek je dat deze blauwwitte Aptis toch echt een bus is. Het is het prototype van een elektrische bus van de Franse tram- en treinenbouwer Alstom. Hij maakt tot donderdag proefritjes door Rotterdam op RET-trajecten.

,,De RET wilde wel een weekje kennismaken met dit nieuwe product van Alstom'', vertelt Theo Konijnendijk, coördinator innovatie bij de RET. ,,Door deze proefritten kunnen onze chauffeurs kennismaken met elektrisch rijden.'' Het is ook een mooie gelegenheid voor Alstom om het nieuwe product te promoten. Alstom levert al trams aan het Rotterdamse vervoersbedrijf.

Na deze week is het maar de vraag of de Alstombussen ooit te zien zijn in Rotterdam. Voor de aanbesteding voor het leveren van elektrische bussen aan de RET was Alstom net te laat. De RET gaat vanaf 2019 in vijf jaar geleidelijk omschakelen naar elektrische bussen. Dan wordt het wagenpark van 250 bussen vervangen.

Erik Geensen, directeur klanten van Alstom, ziet veel voordelen aan zijn bus. ,,Als tramleverancier gebruiken we onze kennis van elektrische aandrijving ook op de weg. Andere elektrische bussen zijn vaak omgebouwde traditionele bussen, wij werkten vanuit de tramtechniek.'

De 2.200 kilo aan accu's ligt op het dak van de bus. De wielen zitten helemaal vooraan en achteraan. De vloer van de Aptis is daardoor vlak. Makkelijk voor passagiers en handig bij de schoonmaak.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

Volledig scherm
Tot donderdag is de Alstom bus nog te zien in de stad. Het voertuig maakt proefritjes. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

In samenwerking met indebuurt Rotterdam