Volledig scherm
Joost Vial (40) in zijn zeilboot op de Kralingse Plas. Binnenkort zal Marit Bouwmeester tegen Vial zeilen voor Play Unified. © Frank de Roo

Profs 'duelleren' met beperkte sporters

De verstandelijk beperkte Joost Vial is hartstikke trots: hij gaat zeilen tegen topper Marit Bouwmeester. Hij benaderde haar 'gewoon' via social media.

Rotterdammer Joost Vial (40) legt donderdagmiddag aan de Kralingse Plas de laatste hand aan de uitrusting van zijn witte zeilboot. Touwen worden overal en nergens aan vastgemaakt, ook het roer wordt stevig vastgezet. ,,Ik ga zeilen tegen Marit Bouwmeester", zegt de Rotterdammer trots. Met deze boot gaat hij binnenkort de strijd aan tegen de Olympiër. Met de woorden 'Hey Marit, scherp aan de wind zeilen? Zie je wel aan de finish!' daagde hij haar uit. Dit was in het kader van de campagne Play Unified.

Via de #PlayUnified konden sporters met een verstandelijke beperking topsporters als Epke Zonderland, Sjinkie Knegt en Tess Wester via sociale media uitdagen voor een wedstrijd. De topsporter moest ook via sociale media, of via televisie of radio de uitdaging accepteren.

PlayUnified is onderdeel van de Special Olympics, de Olympische Spelen voor verstandelijk beperkten. Deze campagne geeft sporters met een beperking de kans om te sporten met een sporter zonder beperking, wat normaal weinig gebeurt.

Reacties

Marit Bouwmeester accepteerde Joosts uitdaging tijdens een aflevering van Tijd voor Max waar Vial ook bij aanwezig was. Hij kijkt er enthousiast op terug. ,,Ik kreeg heel veel reacties op Whatsapp en het werd veel gedeeld op Facebook." De uitzending was niet de eerste ontmoeting met Bouwmeester. Hij had haar al een keer in het echt gezien, want ze gaf een aantal jaar geleden een lezing bij zijn oude vereniging Aegir.

Vial kreeg het zeilen met de paplepel ingegoten. ,,We zijn echt een zeilfamilie", zegt zijn moeder. Sinds 2014 sport hij bij Plons Rotterdam, die zich richt op verstandelijk beperkte zeilers. Vial is daar behoorlijk succesvol, want hij heeft al elf medailles gewonnen. Volgend jaar maart vertegenwoordigt hij Nederland op de Special Olympics in Abu Dhabi. Spannend vindt hij het wel. ,,Je leert veel nieuwe mensen kennen."

Vial moet het eerst nog opnemen tegen Bouwmeester, die nu drie weken in Tokio is voor trainingen. Hun challenge zal kort na haar terugkomst op de Kralingse Plas zijn.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!   

In samenwerking met indebuurt Rotterdam