Volledig scherm
Het stadhuis van Rotterdam aan de Coolsingel. © anp

'Projecten Rotterdam lopen gevaar door ontslaggolf'

RotterdamDe bezuinigingen op het ambtelijk apparaat van Rotterdam zijn 'onverantwoord en ondoordacht'. Grote bouwprojecten lopen gevaar en er is sprake van een angstcultuur. Dat stelt de ondernemingsraad (or) van de dienst Stadsontwikkeling, die niet instemt met de reorganisatieplannen.

Het negatieve advies van de or aan de vooravond van de begrotingsbehandeling is een fikse tegenvaller voor het stadsbestuur, dat bezig is met een enorme bezuinigingsoperatie. Het plan is 1800 voltijdbanen in de ambtenarij te schrappen, waarvan het merendeel voor rekening komt van Stadsontwikkeling, de grootste dienst van de gemeente.

'Tweede ontslagronde is onverantwoord en ondoordacht'
De ondernemingsraad slaat alarm. 'Een tweede ontslagronde staat voor de deur, maar meer personeel ontslaan gaat gewoon niet. Het is onverantwoord en ondoordacht. Burgers en ondernemers krijgen hier last van', zegt Jeannette van der Does. 'Onze ingenieursdienst is bij een eerdere ontslagronde al in het hart geraakt. Dit brengt grote bouwprojecten in gevaar omdat wij simpelweg de mensen niet meer hebben om ze tot een goed einde te brengen. Dan zijn er nog meer blunderputten te verwachten.'

Stadsontwikkeling is een samenvoeging van de oude bekende diensten OBR, dS+V en Gemeentewerken. Ooit werkten er 2600 ambtenaren. Dat aantal moet tot 1350 worden teruggebracht.

Sfeer op werkvloer gezakt tot dieptepunt
Uit het elf pagina's tellende advies blijkt dat de sfeer op de werkvloer tot een dieptepunt is gezakt. Er is sprake van een 'angstcultuur', een 'geschaad vertrouwen in de leiding' en een 'gebrek aan draagvlak onder het eigen personeel'. De belangrijkste conclusie is evenwel dat de medewerkers zich grote zorgen maken over de drastische achteruitgang van dienstverlening aan de burgers en ondernemers van Rotterdam. Zoals een ambtenaar het verwoordde: 'We zijn een faciliterende overheid, maar de telefoon wordt niet meer opgenomen.'

De or stuurt het negatief advies vandaag naar de raadsleden en heeft een eigen alternatief plan uitgewerkt. 'Het trieste is dat deze botte reorganisatie als enig doel heeft fors te besparen. En het college heeft bezuinigingen al ingeboekt zonder dat duidelijk is of het gaat lukken', zegt Van der Does van de or.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam