Volledig scherm
PREMIUM
De dorstige jury aan het werk: Jan Wolfs, Wendy Castro en Jeffrey Dirks (vlnr). © Jan de Groen

Proost! Hoe goed is Rotterdams bier?

Rotterdamse biertestKaapse Bea, Kaiser Kuttlipp II of blonde Ketelbink: zegt u het wat? Het zijn namen van Rotterdamse biertjes. Lokaal gebrouwen bier is hot en tegenwoordig overal verkrijgbaar. Maar: is dit Maasstedelijke gerstenat ook lekker? Het AD Rotterdams Dagblad neemt de proef op de som en deelt cijfers uit.

8,8 Kaapse Brouwers
Wolfs: 'Koffie, chocolade, mooi feestje'
Castro: 'Om van te nippen voor de haard'
Dirks: 'Dít is speciaal bier'

8,6 Brouwerij Noordt
Wolfs: 'Doe mij maar een doosje. Dit is góed'
Castro: 'Dorstlessend en fruitig'
Dirks: 'Een smaakexplosie'

7,3 Pelgrim
Wolfs: 'Mooi, vol bier met geel fruit'
Castro: 'Bier waar je van ontspant'
Dirks: 'Precies waarom ik niet van triple hou'

Hebbie ook Rotterdams bier? Stel die vraag in een willekeurige bar of drankwinkel en degene tegenover je begint driftig te knikken. Of je nou een triple, blond of een Indian Pale Ale (IPA) zoekt: het wordt in de Maasstad bedacht, gebrouwen én verkocht.

Bijzonder, want op biergebied was de prik er decennialang af in Rotterdam. Ooit, in de Middeleeuwen, was de Maasstad een bierstad, met dik veertig brouwerijen binnen haar muren. Na de Tweede Wereldoorlog waren alleen Heineken en Oranjeboom nog over, tot ook zij de stad verlieten. En terwijl in de jaren erna de ene na de andere Amsterdamse brouwerij opstartte, moest Rotterdam het tot 2014 doen met enkel stadsbrouwerij De Pelgrim.

Stoere namen
Althans, zo leek het. Want in schuurtjes en op zolders werd volop gekokkereld met hop, mout en gerst. En die thuisbrouwers boeken tegenwoordig succes. Samen laten zij Rotterdam opleven als bierstad. Bij slijterijen en speciaalzaken staan de rekken vol met kleurrijk Maasstedelijk bier, getooid met stoere namen als Herrie, Extra Special Beard en Drift. Sinds deze week kun je in elke Rotterdamse Albert Heijn bier van de Kaapse Brouwers kopen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam