Volledig scherm
Albert B. in de rechtbank © ANP

Prostitutiekiller veroordeeld tot achttien jaar gevangenis

De rechtbank heeft Schiedammer Albert B. (60) veroordeeld tot achttien jaar cel. Hij is schuldig bevonden aan de moorden op Berendina Stijger (1990) en Francisca Hofland (1991). Beide slachtoffers werden destijds op vrijwel identieke wijze om het leven gebracht; hun kelen werden doorgesneden nadat ze waren verkracht. Moeder Marijke Hofland is tevreden met het vonnis van de rechter. 

De man werd begin vorig jaar aanvankelijk in verband gebracht met meerdere prostitutiemoorden uit de eind jaren negentig van de vorige eeuw. Steeds werd er gezien de modus operandi rekening mee gehouden dat B. vijf vrouwen omgebracht moest hebben. Maar op drie van de vijf slachtoffers die destijds in Rotterdam op bijna de zelfde manier waren vermoord, werden geen sporen van B. gevonden. Onderzoek wees uit dat de spermasporen die op de stoffelijke overschotten van Berendina Stijger en Francisca Hofland werden aangetroffen, in elk geval van de Schiedammer afkomstig zijn. Naar later bleek was Francisca Hofland geen prostituee, maar een dakloze vrouw.

Cold case

Het onderzoek liep destijds dood, het dossier kwam op de plank te liggen en de zaak werd een cold case. Naar aanleiding van een dna- verwantschapsonderzoek werd het onderzoek in 2015 heropend. Albert B. werd vorig jaar aangehouden.

,,Ik kan het niet gedaan hebben’’, zei B. in een van de rechtszittingen. Hoe dat dan zat, kon hij niet vertellen. Ook het antwoord op de vraag hoe zijn sperma op de twee dode vrouwen terecht was gekomen, kon hij niet geven.

Zowel Berendine Stijger als Francisca Hofland werd na te zijn vermoord door de dader bedekt met aparte lappen stof. Bij het onderzoek dat in 2015 werd heropend, werden in B.’s woning ook al opvallende stukken stof aangetroffen. En toen hij eerder dit jaar de rechtszaal binnen kwam schuifelen trok hij vanwege zijn kleding direct de aandacht van de rechtbank; op zijn broekspijpen waren lapjes stof met een ouderwetse veter uit een voetbalschoen gedrapeerd.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam