Protest tegen achteloos wegkwakken peuken: ‘Het is geen gezicht!’

VIDEO‘Wij willen schoon wonen’. ‘Gooi je peuk voortaan in je eigen tuin’ en ‘Peuk in de asbak, lastpak!’.  Bewoners van de Wilhelminapier verwoordden hun kritiek op de vele sigarettenfilters op straat beschaafd. Hun slogans prijkten op al even keurige, uniform uitziende borden. Toch voelden sommige rokende werknemers op de pier zich vanmiddag bijna persoonlijk aangevallen. 

,,Onzin!’’, roept een man die net uit De Rotterdam is komen lopen. Voor deze kantoorkolos heeft zo’n anderhalf dozijn omwonenden zich verzameld voor het protest. Op een reactie van de veelal oudere betogers zit hij niet te wachten. Met collega’s beent hij richting de Cruise Terminal.

Een vrouw die zich net buiten de draaideuren van De Rotterdam naast de ‘peukenput’ heeft opgesteld, blijft gedurende haar hele rookpauze boos. Om niet te zeggen: pisnijdig.  Ze vindt het protest ‘rokertje-pesten’.  ,,Terwijl het geen anti-rookprotest is. We vinden het alleen niet oké als mensen hun peuk achteloos op straat gooien’’, vertelt Margreet Hissink. Zij en haar man, bewoners van woontoren Seattle, demonstreren voor het eerst in hun leven. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Arno en Margreet Hissink lopen een eindje mee met de man die op verzoek van de Vereniging Bewonersbelangen Wilhelminapier met een speciale elektrische machine sigarettenfilters kwam opzuigen. © Jan de Groen

,,De wijk verrommelt en de ontelbare filters die hier op de grond liggen, springen daarbij sterk in het oog’’, gaat Arno Hissink verder. ,,Maar ook het groen wordt matig bijgehouden en mensen gooien hun fietsen schots en scheef tegen de fietsnietjes. Het kan een stuk netter hier.’’ Samen lopen ze nog een eindje op met een man die op uitnodiging van het organiserende Vereniging Bewonersbelangen Wilhelminapier met een soort stofzuiger sigarettenpeuken tussen de tegels opslobbert.  

Ondernemer Xander staat ook buiten. Sigaretje in de hand. ,,Ik voel me nu niet persoonlijk aangesproken. Hier verdwijnt mijn peuk altijd in de sigarettenput. Waar ik woon piek ik mijn peuk nogal eens de straat op. Dat geef ik eerlijk toe.’’ Hij zegt blij te zijn dat de plantenbakken voor het kantoorgebouw een tijd terug zijn verlost van de peuken. ,,Die lagen helemaal vol. Je zag geen aarde meer. Dat was geen lekker gezicht.’’

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Boze omwonenden bij de entree van De Rotterdam. © AD

Nel de Roo en Adrianna Woldhuis, net als de Hissinkjes wonend in de Seattle, vinden dat de filters die her en der tussen de tegelgroeven liggen de pier een smerige uitstraling geven. ,, Bovendien verteren die filters héél moeizaam. Het is slecht voor het milieu. Je zou denken dat mensen dat snappen, maar dat valt tegen. Terwijl wij toch vermoeden dat ze thuis niet alles zomaar op de grond laten vallen.’’

  1. Echte clubliefde: vlucht gemist, dus dan maar twintig uur karren om Feyenoord te zien

    Echte clubliefde: vlucht gemist, dus dan maar twintig uur karren om Feyenoord te zien

    Een gevalletje échte clubliefde: als je het vliegtuig mist, dan stap je gewoon in de auto om Feyenoord in Portugal aan te moedigen. Fred Wigman (54) en zijn zoon Tim (19) uit Zwijndrecht zouden woensdag in ongeveer 2,5 uur naar Portugal vliegen. Maar file én een verkeerde afslag 's morgens gooiden roet in het eten. Dus karden ze in één ruk door naar Porto. Want zo'n wedstrijd mag je natuurlijk niet missen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (23%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (14%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (64%)
4955 stemmen