Protestactie bij Theater Walhalla afgekapt na telefoontje van stadhuis
VIDEODe protestactie in het Rotterdamse theater Walhalla, waar bezoekers voor een dag terecht konden voor een knipbeurt, is rond 15.45 uur afgekapt na een telefoontje vanuit het stadhuis. Meerdere theaters en musea in de Rotterdamse regio deden vandaag mee aan het landelijke cultuurprotest. Naast het Theater Walhalla heeft ook het Jenevermuseum Schiedam bezoek gehad van boa’s.
Redactie RotterdamLaatste update:19-01-22, 18:02
Met de actie, een initiatief van Sanne Wallis de Vries en Diederik Ebbinge, wordt aandacht gevraagd voor de strenge coronamaatregelen, waarmee artiesten en theaters nog steeds te maken hebben. Idee van het protest is dat bezoekers na het maken van een afspraak met mondkapje en geldige QR-code in het theater terechtkunnen voor een nieuwe coupe, manicure, massage of andersoortige behandeling. Ondertussen treden cabaretiers, muzikanten en acteurs op.
Burgemeester Aboutaleb liet al weten te gaan handhaven en dat betekende dat rond 14.30 uur boa’s op de stoep stonden van Theater Walhalla. Zij sommeerden directeur Rachèl van Olm dat het pand om 15.30 uur leeg moest zijn. De directeur nam de boodschap ter kennisgeving aan, maar ging er in eerste instantie niet mee akkoord.
Lees verder onder de video.
Ook de bezoekers van Walhalla waren nog niet klaar met het protest. Nadat de politie rond 15.30 uur dreigde de boel leeg te vegen, hield de actie binnen op, maar verplaatste iedereen zich naar buiten, in de regen. Er werden liedjes gezongen, en mensen weigerden weg te gaan uit steun voor de theaterbranche. Na de boodschap van Aboutaleb is de actie toch tot een einde gekomen.
Culturele sector crimineel?
Van Olm kreeg gisteravond een mail van het Team Aanpak Ondermijnende Criminaliteit. ,,Nu zijn we van de culturele sector ineens crimineel? Omdat we ons één keer laten horen, na twee jaar dicht te zijn geweest?’’, vraagt ze zich hardop af. ,,Deze actie is donderdag op poten gezet. We hebben álles geregeld! Personeel, artiesten, kappers. En zelftesten, mondkapjes, tijdslots en QR-codes, zodat alles veilig kan. En dan krijg je op dinsdagavond bericht: we gaan handhaven. Wat denk je dat wij gaan zeggen dan? Dat we het dan maar laten zitten?’’, vervolgt ze boos.
Vooral de toon van het bericht dat ze kreeg, steekt haar. ,,Dan zeggen ze dat ze zullen optreden als het nodig is. Dat doe je maar bij mij op het podium!’’
Woensdagmiddag sprak de directeur kort met cultuurwethouder Kasmi, die naar het theater kwam - maar niet naar binnen ging - om ze een hart onder de riem te steken. Hij liet haar weten de pijn van de sector te voelen, ook al is de actie tegen de regels. Van Olm noemt de landelijke actie van de theaters lichtvoetig, ludiek en netjes. De deuren van het theater openden om 14.00 uur en onder anderen Elfie Tromp en Joris Lutz zouden een optreden verzorgen.
‘Maatregelen niet meer uit te leggen’
Ook musea in de regio namen deel aan een protestdag. Klokslag 11.00 uur opende directeur Diederik von Bönninghausen de deuren van het Jenevermuseum aan de Lange Haven in Schiedam. ,,De maatregelen zijn niet meer uit te leggen. Er zijn 85.000 winkels open en 450 musea dicht. Wij hebben al laten zien dat we verantwoord open kunnen. Wij kunnen open en we willen ook open’’, geeft hij aan.
Kort voor 12.00 uur kreeg hij bezoek van twee boa’s van de gemeente Schiedam. Na een kort onderhoud gaven ze aan dat het museum om 13.00 uur dicht moest. Het Jenevermuseum heeft dat ook gedaan. Von Bönninghausen was te spreken over de houding van de handhavers: ,,Tof dat de gemeente Schiedam het zo heeft opgepakt en ons die twee uurtjes heeft gegund.’’
De expositiezaal van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam was voor één dag omgetoverd tot fitnessruimte. Want in die sector zijn de maatregelen wél versoepeld. In het museum konden mensen die een ‘mentale booster’ willen, onder leiding van een fitnessinstructeur de tentoonstelling ‘Het ontwerp van het sociale’ zien. Zo’n vijftien mensen hadden zich aangemeld na de aankondiging gisteren op Instagram.
,,Als boa’s komen, houden we het netjes en gaan we het gesprek aan’’, zei Flora van Gaalen. ,,We hebben niet getwijfeld aan deze actie. We zijn solidair met de rest van de culturele sector, want cultuur is een essentiële behoefte. We zijn lang genoeg braaf geweest.’’
Dit is een signaal naar de overheid en naar elkaar
Jisca Bijlsma, Directeur Chabot Museum
Het Nederlands Fotomuseum hield een bootcamp met kunstenaar Moritz Ebinger. Die toonde Moo Lati, het verhaal van de illegale bomenkap in de Amazone van Suriname. Voor wie weer wakker en fit wilde worden, bood het Chabot Museum hersengymnastiek aan. Peggy Verzett, dichter en beeldend kunstenares gaf rondleidingen door de tentoonstelling ‘Aad de Haas – In de geest van het Verzet’.
Ook bij het keurige Chabot Museum slaat de ongehoorzaamheid dus toe. ,,Een signaal naar de overheid en naar elkaar. Dit geeft weer een positief gevoel, dat is belangrijk.’’
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.