Volledig scherm
PREMIUM
Nederlandse Turken verzamelden zich afgelopen weekeinde bij het Turkse consulaat in Rotterdam en uiten hun steun voor Erdogan. © anp

'Protesterende Turken in Nederland, hoe kan dat nou?'

Achter Erdogan,,Er is geen groep zo slecht geïntegreerd als de Turken", zegt columnist en historicus Zihni Özdil. Wel de straat op voor Erdogan, maar niet voor de zorg of het milieu. Het tekent de vierde generatie.

Quote

Hoe kan het dat de vierde generatie Turken in Nederland zo vol overtui­ging achter president Erdogan aanloopt?

Zihni özdil
Volledig scherm
Zihni Özdil. © Hollandse Hoogte

Zihni Özdil zag ze staan op de Erasmusbrug in Rotterdam, daags na de mislukte staatsgreep in Turkije: boze, jonge mannen met rode vlaggen en 'bloeddoorlopen ogen'. ,,Hoe kan dat nou", stelt hij alvast maar de vraag die velen op de lippen brandt. ,,Hoe kan het dat de vierde generatie Turkse Nederlanders zo vol overtuiging achter president Erdogan aanloopt?"

Ja, hoe kan dat nou?
,,Dit is het bewijs dat de Turkse Nederlanders de slechtst geïntegreerde bevolkingsgroep in Nederland zijn. En eigenlijk weten we dat al heel lang. Hier gold altijd: je bent geïntegreerd als je geen tasjes steelt, een opleiding hebt gedaan en werk hebt. Nou, dan scoren de Turken inderdaad relatief goed. Ze zijn niet bovenmatig crimineel, zijn iets hoger opgeleid dan bijvoorbeeld Marokkanen en veel Turken hebben een eigen bedrijf."

Maar?
,,Dat is geen echte integratie. Het gaat erom hoezeer je verbonden bent met Nederland. Bij veel jongeren is het Turkije voor en Turkije na. En dat mag best, ze hebben het recht om dat te doen. Maar wees dan ook eerlijk in je analyse."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam