Volledig scherm
© AD

Protestmars door Schiedam na dood Mitchel Winters

Ruim honderd mensen hebben zich vanavond verzameld in Schiedam om hun ongenoegen te uiten over de dood van Mitchel Winters. De Capellenaar (21) kwam maandagavond door politiekogels om het leven in het Prinses Beatrixpark.

Volledig scherm
Mitchel Winters kwam om het leven door politiekogels. © Facebook

Bij station Schiedam Centrum luisterden de demonstranten naar toespraken van de familie en de organisatie. Ze vinden dat Winters onterecht werd doodgeschoten. Ze vragen zich af of er geen andere opties waren. ,,De dood van Mitchel raakt ons recht in het hart. Het had onze zoon kunnen zijn.''

De organisatie eist dat er onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar de dood van Winters. ,,Niet zo'n onderzoek waarbij de slager zijn eigen vlees keurt. Maar een onderzoek dat uitwijst wat er echt gebeurd is.'' 

Toestemming
De gemeente Schiedam gaf in eerste instantie geen toestemming voor een protestmars voor de doodgeschoten Mitchel. Burgemeester Lamers stelde de demonstranten wel in de gelegenheid op het Stadserf 'uiting te geven aan hun mening'. Toch werd een protestmars gelopen over de door de burgemeester verboden route. Dat stond de gemeente toe vanwege de beperkte omvang van de groep. De politie hield de mars in de gaten en zorgde ervoor dat het verkeer wordt omgeleid. 

De stoet trekt van het station, via het Plein 40-45 naar het Prinses Beatrixpark, waar bloemen worden neergelegd. Onderweg worden leuzen geroepen als: 'stop killing our children', 'black lives matter' en 'justice for Mitchel'. Voor sommige deelnemers aan de protestmars is het een eerbetoon aan Mitchel. Ook wordt gedemonstreerd tegen racisme, discriminatie en politiegeweld. 

De protestmars is georganiseerd door de facebookgroep Strijd tegen Racisme, een groep die zich naar eigen zeggen richt op het bestrijden van racisme.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam