Volledig scherm
© ANP

Provincie: AkzoNobel blijft Nederlands

Het provinciebestuur van Zuid-Holland spreekt zich uit tegen de overname van het Nederlandse verf- en chemieconcern AkzoNobel door de Amerikaanse branchegenoot PPG Industries. 

Het bedrijf heeft in de Rotterdamse regio vestigingen in het havengebied en Rhoon, samen goed voor meer dan 300 werknemers. Ook Noord-Holland, Gelderland, Overijssel en Groningen hebben zich tegen de overname gekeerd. Akzo heeft het eerste bod van PPG afgewezen, maar de provincies verwachten een nieuw voorstel.

In heel Nederland werken ruim 5000 mensen bij AkzoNobel. Behalve het economische belang zeggen de provincies AkzoNobel ook belangrijk te vinden als aanjager van innovaties. Jaarlijks steekt het bedrijf 363 miljoen euro in onderzoek, met name in het duurzamer maken van de productie. 

,,Akzo hoort bij de provincie’’, laat de Zuid-Hollandse provinciebestuurder Adri Bom-Lemstra (innovatie en economie, CDA) weten: ,,Samen maken we werk van innovatie en bouwen we aan de economie van de toekomst. Een slimme en schone economie die zorgt voor groene groei en werkgelegenheid.’’

Het komt niet vaak voor dat provincies zich zo nadrukkelijk uitspreken tegen de overname van een bedrijf.