Volledig scherm
Het Provinciehuis © ANP

Provincie wil dialoog over kwaliteit besturen in regio

De provincie Zuid-Holland wil na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 in gesprek met de gemeente Rotterdam en de regio over de bestuurskwaliteit in het gebied. In een ‘open dialoog’ moet duidelijk worden of die kwaliteit en samenwerking wel voldoende zijn geborgd. 

Dat schrijven Gedeputeerde Staten in de jaarlijkse tussenrapportage ‘Slimmer en Sterker Bestuur in Zuid-Holland’.

In en rond Rotterdam zijn er op dit moment verschillende vormen van samenwerking. Zo is er de ambtelijke fusie tussen de gemeentebesturen van Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk, een samenwerking die soms onder vuur ligt. Zo gaf bureau Berenschot onlangs aan dat het met de ambtelijke samenwerking wel goed zit, maar dat er op bestuurlijk gebied nog wel wat werk aan de winkel is. Coalitiepartij EVB stelde onlangs na de verkiezingen mogelijk uit de BAR te willen stappen. Ook de provincie houdt de gang van zaken rond Barendrecht in de gaten.

Waterweg

Ondernemers uit Schiedam en Vlaardingen hebben dit jaar gepleit voor een intensievere samenwerking in het Waterweggebied, waartoe ook Maassluis behoort. De gemeentebesturen lijken zo ver nog niet. ,,De colleges zetten zich pragmatisch in bij de samenwerking’’, vat de provincie samen. Schiedam en Vlaardingen nemen de zogeheten ontwikkelagenda ‘voor kennisgeving’ aan.

In Lansingerland waarschuwt de provincie voor een ‘over-programmering’ van logistieke bedrijventerreinen. Ze vraagt alle partijen dan ook over de lokale en korte termijn-belangen heen te stappen om tot goede afspraken te komen.

Voorne Putten

Ook Voorne-Putten staat voor een aantal forse opgaven, stellen GS. Het eiland zou als een bestuurlijke eenheid moeten optreden, maar dat is nog lang niet het geval. Er wordt gewerkt aan een ambtelijke fusie tussen Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne. Die moet op 1 januari 2019 rond zijn.

Tot slot de Hoeksche Waard, waarvan de provincie vast stelt dat de herindeling nog geen definitief feit is en dat een samengaan niet ieders voorkeur geniet. Gedeputeerde Staten roepen de huidige gemeenten op aan de slag te gaan met de voorbereiding. Immers, ze moeten zorgen dat de nieuwe gemeente op 1 januari 2019 operationeel is.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam