Volledig scherm
© anp

Provincie wil gemeenten verplichten sociale huurwoningen te bouwen

Statenfracties PvdA, SP en GroenLinks willen niet alleen een rem op de sloop van sociale huurwoningen. Gemeenten als Capelle en Spijkenisse moeten ook worden verplicht meer sociale woningen te bouwen.

Dat staat in het voorstel dat deze drie partijen op 8 maart gaan indienen. Uit een eerdere rondgang bleek dat de kans groot is dat er een meerderheid voor dit plan is. Het voorstel heeft flinke gevolgen voor de gemeenten in de regio Rotterdam.

De drie fracties vrezen voor een tekort aan sociale woningen in de regio door de Woonvisie en de bijbehorende sloopplannen voor goedkope woningen van de Rotterdamse wethouder Ronald Schneider (Leefbaar). ,,Rotterdam wil het aantal sociale huurwoningen met 20.000 laten afnemen. Terwijl wij verwachten dat de vraag juist toeneemt door bevolkingsgroei en vergrijzing'', stelt voorzitter Ron Hillebrand van de PvdA-statenfractie.

Om lange wachttijden te voorkomen willen de partijen dat de sloop van 25 sociale woningen of meer een halfjaar lang wordt verboden.

Controle

Daarnaast willen zij in die periode controle op nieuwbouw in Albrandswaard, Barendrecht Bernisses, Brielle, Capelle aan den IJssel, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Ridderkerk, Spijkenisse en Westvoorne. In het voorstel staat dat deze twaalf gemeenten alleen nieuwe woningen mogen bouwen als tenminste 30 procent uit sociale huur bestaat. In Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen mag wel gewoon gebouwd worden, want deze gemeenten hebben al relatief veel sociale huur. De provincie kan deze maatregelen nemen omdat zij verantwoordelijk is voor de volkshuisvesting in de regio.

De maatregelen blijven een halfjaar van kracht. Dat geeft de provincie de tijd om regels opstellen waarbij elke gemeente verplicht wordt om een bepaalde hoeveelheid sociale huurwoningen te hebben. ,,Daarmee zetten wij een stevige stok achter de deur bij de onderhandelingen die nu in de regio plaatsvinden'', stelt Hillebrand. De gemeenten zijn momenteel ook zelf in overleg om hun woonplannen op elkaar af te stemmen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam