Volledig scherm
Voormalig GroenLinks-wethouder Orhan Kaya. © AD

Psychiater: Kaya fraudeerde zelf met declaraties

Voormalig GroenLinks-wethouder Orhan Kaya heeft zich persoonlijk schuldig gemaakt aan fraude met zorgdeclaraties. Dat zegt psychiater Gamal Mirri, die als hoofdbehandelaar werkte bij de failliete stichting Renk Zorg. Kaya zou het gesjoemel aan hem hebben toegegeven.

Volledig scherm
Psychiater Gamal Mirri. © AD

Psychiater Gamal Mirri schetst een ontluisterend beeld van Renk Zorg, waar oud-wethouder Orhan Kaya (41) de scepter zwaaide. Begin dit jaar ging de instelling failliet en zorgverzekeraars verdenken Kaya van 'mogelijk frauduleus handelen', werd deze week bekend.

Terecht
Dat is geheel terecht, zegt Mirri in een exclusief interview met het AD Rotterdams Dagblad. Volgens hem manipuleerde Kaya de administratie en schroefde hij eigenhandig het aantal behandelingen van cliënten op. Ook werden gepeperde nota's ingediend bij zorgverzekeraars voor behandelingen die nooit zijn uitgevoerd.

'Het feit dat Orhan Kaya wethouder van Rotterdam was geweest, gaf mij vertrouwen. Maar ik ben zeer, zeer, zeer teleurgesteld in deze man. Hij steelt van de zieken - daar komt het eigenlijk op neer,' aldus Mirri.

Erdal Bozdag, voorzitter van de raad van toezicht, wil niet inhoudelijk ingaan op de aantijgingen. 'De zaak ligt nu bij de curator. Om een zorgvuldige procedure niet te verstoren ga ik in dit stadium geen commentaar geven,' laat hij weten, ook namens Orhan Kaya.

Lees het volledige artikel in het AD Rotterdams Dagblad. Het AD Rotterdams Dagblad is een van de regio-edities van het Algemeen Dagblad. Wilt u meer over dit onderwerp en over andere gebeurtenissen uit deze regio lezen, neem dan een abonnement op het AD of lees de krant digitaal.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam