Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Psychiatrische patiënten die op behandeling wachten krijgen eerder hulp

Tientallen psychiatrische patiënten met ernstige klachten die in Rotterdam op de wachtlijst voor een behandeling staan, krijgen eerder hulp. ,,Dit zijn Rotterdammers waar de huisarts en het wijkteam zich ernstige zorgen over maken’’, zegt Nico Moleman van BuurtzorgT, die extra mankracht inzet. De grote ggz-instelling Antes is ook gestart met een nieuwe aanpak.

Recent bleek bij een inventarisatie dat de wijkteams van de gemeente tientallen Rotterdammers met psychische klachten helpen, terwijl zij eigenlijk naar een psycholoog of psychiater van een ggz-instelling moeten. Afhankelijk van welke behandeling nodig is moeten zij echter maanden wachten.

Problemen erger

,,Als iemand met ernstige problemen zes tot twaalf maanden moet wachten, worden de problemen zoals een flinke depressie of een psychose in die tijd alleen maar erger’’, stelt Moleman van BuurtzorgT. ,,Iemand glijdt af, raakt geïsoleerd, lijdt aanzienlijk en kan ook een gevaar vormen voor zichzelf of zijn omgeving. De patiënt verliest misschien zijn werk en daarna zijn huis. In het ergste geval belandt hij op straat.’’

Quote

Als iemand met ernstige problemen maanden moet wachten, worden de problemen zoals een ernstige depressie of een psychose alleen maar erger

Nico Moleman, BuurtzorgT

Bij BuurtzorgT hoeven patiënten maar twee weken te wachten op de eerste afspraak. Met zorgverzekeraar VGZ, die de RotterdamPolis voor minima heeft, en de gemeente is nu afgesproken dat meer Rotterdammers de weg naar de zorginstelling wordt gewezen.

Om de extra toestroom aan te kunnen, komen er twee nieuwe teams die tientallen patiënten thuis opzoeken. Personeelstekort is hierbij volgens Moleman geen probleem. ,,Wij merken dat onze vacatures snel worden gevuld omdat psychiaters, psychologen en verpleegkundigen graag bij ons werken. Bij ons hebben ze niet te maken met managers en met veel minder protocollen. Het draait om hun vakmanschap.’’

Groepsbijeenkomsten

De grote ggz-instelling Antes is onlangs ook met een aanpak gestart om eerder aan de slag te gaan met de Rotterdammers op de wachtlijst. In hun eigen wijk leren deelnemers als groep hoe ze hun financiën op orde kunnen brengen, hoe ze meer kunnen bewegen en welke activiteiten ze in hun wijk kunnen doen. 

,,We zien bij iedereen die hulp zoekt dat zij vastlopen in hun leven. We geven hen de handvatten om daarmee aan de slag te gaan en te zorgen dat zij meer inzicht in hun problemen hebben’’, zegt Laura de Goor, directeur behandelzaken van Antes. Als een behandeling nodig blijft, zijn de eerste stappen tijdens de groepsbijeenkomsten al gezet.

Quote

We zien bij iedereen die hulp zoekt dat zij vastlopen in hun leven

Laura de Goor, Antes

Rotterdam stelt ‘elk initiatief dat ingezet wordt om ervoor te zorgen dat mensen de goede zorg tijdig ontvangen toe te juichen’. Als Rotterdammers eerder de juiste zorg krijgen, heeft het wijkteam ook de handen vrij om anderen te helpen die met minder ernstige psychische problemen worstelen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam