Volledig scherm
De PvdA vindt dat bijstandsfraudeurs niet langer mogen worden opgespoord met high tech-snufjes. © ANP

PvdA legt eis op tafel: stop met ‘high tech’ opsporing van bijstandsfraude

De Rotterdamse PvdA eist dat de gemeente per direct stopt met SyRi, een omstreden computerprogramma dat bijstandsfraudeurs moet ontmaskeren met behulp van data-analyse.

De fractie heeft de PvdA-wethouders Barbara Kathmann (economie) en Richard Moti (sociale zaken) opgedragen om in de collegevergadering van vandaag de stekker uit SyRi te trekken. Dat is opvallend, want het college van B en W heeft zich tot nu altijd voorstander verklaard van het experiment. Afgelopen maart liet burgemeester Aboutaleb, na kritische vragen van de SP, nog weten te willen beginnen met het controleren van 1263 inwoners in Bloemhof en Hillesluis. Deze groep bijstandsgerechtigden kwam na een analyse van SyRi als ‘verdacht’ uit de bus.

Maar de PvdA wil er een stokje voor steken. Volgens raadslid Duygu Yildirim is nog te veel onduidelijk over de methode. Zo worden verschillende persoonlijke gegevens (bijvoorbeeld over vastgoed, onderwijs, toeslagen en schulden) van bijstandsgerechtigden automatisch gekoppeld, waarna een bepaald risicoprofiel ontstaat. ,,We kennen de logaritmes niet en we hebben ook geen duidelijk beeld van de inbreuk op de privacy. We moeten wachten op jurisprudentie. Vandaar dat we hier voorlopig niet mee verder willen.’’ In oktober staat een rechtszaak gepland over het risico-indicatiesysteem, die is aangespannen door enkele tegenstanders, onder wie de FNV.

Quote

We kennen de logaritmes niet en we hebben ook geen duidelijk beeld van de inbreuk op de privacy.

Duygu Yildirim, Raadslid

Verder stuit het de PvdA tegen de borst dat deze methode alleen wordt toegepast in arme wijken. Uit de scan in Bloemhof en Hillesluis bleek dat 10 procent van de bijstandgerechtigden nader onderzoek verdient. ,,Dat lijkt ons te veel. Mensen in de wijk, en andere betrokkenen, herkennen zich hier niet in. In de wijken heerst ook het gevoel dat het niet juist is dat alleen Bloemhof en Hillesluis eruit zijn gepikt’’, aldus Yildirim. Zij wijst er bovendien op dat de resultaten in andere steden tot nu toe marginaal zijn. ,,Het heeft nog niets opgeleverd.’’

Woensdag komt het college met een verklaring over de computergestuurde risicoanalyse. Bij de coalitiepartijen ter rechterzijde is het enthousiasme niet groot. CDA-fractievoorzitter Christine Eskes laat weten ‘het zeker niet  eens’ te zijn met het gewijzigde standpunt. Net als VVD-raadslid Tim Versnel: ,,We zijn altijd voorstander van SyRi geweest en ik heb geen nieuwe informatie die tot een ander standpunt zou moeten leiden.‘’

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
8776 stemmen