Volledig scherm
De oranje flatjes in het centrum van Capelle, bekend onder de naam de Hoven, maken plaats voor deze nieuwbouwwijk. Honderden sociale huurwoningen verdwijnen. © Gemeente Capelle aan den IJssel

PvdA maakt zich zorgen om tekort aan betaalbare woningen in Capelle

De PvdA maakt zich zorgen over het aantal betaalbare woningen in Capelle aan den IJssel. Met het verdwijnen van honderden sociale huurwoningen in het centrum van de stad is de partij bang dat mensen met een laag inkomen de gemeente worden uitgedreven.

,,Het tekort aan betaalbare woonruimte wordt steeds kritischer", stelt Sjoerd Geissler, fractievoorzitter van de PvdA. ,,Zelfs met een urgentieverklaring wordt het lastig een sociale huurwoning te bemachtigen."

Aanleiding voor de zorgen is de sloop van de Hoven, de oranje flatjes naast winkelcentrum De Koperwiek. De sloopkogel gaat erin en van de 360 sociale huurwoningen blijven er 56 over. De rest van de portiekwoningen maakt plaats voor koopwoningen.

Wethouder Dick van Sluis (Leefbaar Capelle) gaf eerder aan dat sociale huurwoningen op een andere plek in Capelle moeten terugkeren. Waar en wanneer is echter niet bekend. Het gemeentebestuur wenste niet op vragen te reageren. De laatste tijd zijn in Capelle veel plannen voor nieuwe woningen. Zo wordt bedrijventerrein Rivium omgetoverd tot woonwijk met zo'n 5000 woningen en zijn er veel nieuwbouwprojecten die in Capelle uit de grond worden gestampt. Volgens de PvdA gaat dit echter steeds om duurdere huizen.

Wachttijd

De PvdA heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. De partij wil weten wat de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning is en hoe dat ligt ten opzichte van vijf jaar geleden. De vraag hoeveel mensen uit de Hoven nog op zoek zijn naar een nieuwe woning is ook gesteld.

,,Volgens de Havensteder wordt verwacht dat het tekort aan sociale huurwoningen naar 700 gaat in 2030. We willen weten welke maatregelen het college neemt om dit tekort terug te dringen", aldus Geissler.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in.

  1. Bierverkeer gestremd: Kunnen al die flesjes Heineken de Rotterdamse haven wel bereiken?

    Bierver­keer gestremd: Kunnen al die flesjes Heineken de Rotterdam­se haven wel bereiken?

    Alle ogen van de internationale bierwereld zijn dezer dagen gericht op Rotterdamse haven, de plek waarvandaan dagelijks miljoenen hectoliters Heineken naar alle uithoeken van de wereld worden verscheept. Door een stremming in de rivier de Gouwe kunnen de flesjes en fusten gerstenat niet vanuit de fabriek in Zoeterwoude naar Rotterdam en verder worden vervoerd. Als dat te lang duurt, komt de export stil te leggen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (89%)
  • Alleen daar waar overlast is (3%)
  • Nergens (8%)
3488 stemmen