Volledig scherm
Ratten zijn geen ongedierte, maar plaagdieren zegt Partij voor de Dieren. © Guus Schoonewille

PvdD boos om tweet gemeente: noem meeuwen, duiven en ratten geen ongedierte

Een bericht op Twitter van de gemeente Rotterdam is bij Ruud van der Velden, fractievoorzitter van de Rotterdamse Partij voor de Dieren, in het verkeerde keelgat geschoten. In de tweet spreekt de gemeente over overlast door ongedierte zoals ratten, duiven en meeuwen. ‘Ongedierte bestaat niet’, kaatst Van der Velden terug op zijn eigen Twitteraccount. 

Hij noemt het ongehoord dat de gemeente dieren als ongedierte bestempelt. ,,Zo noemen wij dat allang niet meer. We noemen dat plaagdieren, voornamelijk ratten. Duiven en meeuwen zijn gewoon vogels. Daar ga je toch niet over spreken als ongedierte?’’ In de nota Dierenwelzijn uit 2015 wordt ook over plaagdieren gesproken en niet over ongedierte. 

‘Plaagdieren die een risico voor de gezondheid kunnen vormen, zoals kakkerlakken, ratten en muizen worden bestreden, dat volgt immers uit de zorgplicht’, staat in de nota. Voor overlast door vogels staat omschreven dat er andere maatregelen worden toegepast, zoals voorlichting. Op het Twitteraccount van de gemeente Rotterdam is een filmpje geplaatst over het dumpen van afval naast de vuilnisbakken. De zooi trekt veel plaagdieren aan.

,,Meeuwen en duiven als ongedierte zien, is een brug te ver’’, meent Van der Velden. Op dit moment wordt er overigens gewerkt aan een nieuwe nota Dierenwelzijn die voor de zomer besproken moet worden. ,,Dat is hartstikke mooi.’’

De Partij voor de Dieren hoopt dat ook de gemeente op haar sociale mediakanalen voortaan weer over plaagdieren zal spreken. ,,Ongedierte bestaat niet volgens ons en óók niet volgens de nota. Wij komen op voor alle levende wezens op deze planeet: zowel mens als dier. Elk dier heeft waarde.’’

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam