Volledig scherm
Leerlingen van basisschool De Globetrotters uit Katendrecht voeren proefjes uit van het Generation Discover programma. © ANP

PvdD: houd kinderfestival van Shell buiten de stad

De Rotterdamse Partij voor de Dieren wil via raadsvragen voorkomen dat Shell de stad aandoet met een rondreizende circustent waarin basisscholieren aan het denken worden gezet over water, voedsel en energie. De partij is bang dat het energieconcern kinderen vals voorlicht. Het stadsbestuur zou daarom een ‘inreisverbod’ moeten instellen voor het festival.

Aanleiding voor de vragen is de rel die is ontstaan rond het jeugdfestival Generation Discover in Den Haag. Shell liet de bezoekers, 30.000 basisscholieren, een spel spelen waarin fossiele energie in 2050 nog een belangrijke rol speelt, het officiële scenario van Shell. Dat botst met het Parijse Klimaatakkoord, waarin vastligt dat alle energie in 2050 duurzaam. De deelnemertjes moesten bovendien een verklaring ondertekenen waarmee ze Shell toestemming gaven hun persoonsgegevens te gebruiken voor marketing. 

Het jeugdfestival kwam op zoveel kritiek te staan van de lokale politiek in Den Haag dat Shell besloot het festival voortaan niet meer in de hofstad te houden. Het evenement gaat vanaf nu ieder jaar naar een andere stad. De PvdD vreest dat Rotterdam een van de steden wordt die Shell gaat aandoen, ook omdat het bedrijf in 2017 al met een informatietent voor kinderen op het Schouwburgplein stond. 

Over de in Rotterdam gehouden show stelde de PvdD vorig jaar vragen. Het stadsbestuur antwoordde toen dat er niks mis was met de inhoud, iets dat de leden van de dierenpartij betwijfelen. In hun ogen doet Shell aan greenwashing, het fenomeen waarbij vervuilende bedrijven zichzelf een groen imago aanmeten door middel van marketing.

 Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam