Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

PVV: Zet desnoods leger in voor veiligheid bij stille tocht voor Israël

UpdateEen stille tocht die Stichting Christenen voor Israël morgen in Rotterdam wilde houden, is niet toegestaan. De veiligheid zou niet kunnen worden gegarandeerd. Volgens de PVV moet desnoods zelfs het leger worden ingezet om de veiligheid bij de stille tocht te garanderen, blijkt uit Kamervragen die gisteren zijn gesteld.

Quote

Wel hebben wij in goed overleg met de organisatie verschillende alternatieven aangedragen

Woordvoerder Aboutaleb

De stille tocht zou plaatsvinden als protest tegen de vijftiende editie van de conferentie Palestinians in Europe in concertzaal De Doelen. ,,Verdrietig, dat dit dan weer niet is toegestaan... de wereld op z'n kop'', reageert de Stichting Christenen voor Israël op Facebook. 

Volgens de gemeente Rotterdam ontbrak de benodigde politiecapaciteit om de tocht te begeleiden, mede vanwege de beveiliging die nodig is voor het congres zelf. ,,Wel hebben wij in goed overleg met de organisatie verschillende alternatieven aangedragen’’, laat de woordvoerder van burgemeester Aboutaleb weten. ,,Zoals de mogelijkheid om te protesteren op een vaste plek. Dat kon ook op het Schouwburgplein.’’ De Stichting Christenen voor Israël besloot daar echter vanaf te zien.

De organisatie van de stille tocht noemt het ‘tragisch en beangstigend’ dat het congres juist op de dag voor Pasen wordt gehouden. De Stichting roept nu op tot gebed ‘zodat voorgenomen bijeenkomst in Rotterdam alsnog verijdeld zal worden’. 

Machiel de Graaf on Twitter

PVV: Stille tocht voor steun aan Israël moet door kunnen gaan! Desnoods leger inzetten voor veiligheid. Kamervragen met @geertwilderspvv

Banden 

De bijeenkomst in De Doelen is georganiseerd door het Palestinian Return Center (PRC) in Londen. Volgens Leefbaar Rotterdam, het CIDI heeft deze organisatie nauwe banden met terreurorganisatie Hamas. Dat zou blijken uit jaarverslagen van de Duitse antiterreurdiensten. Zowel Leefbaar als het CIDI drongen er bij Aboutaleb op aan om de conferentie daarom te verbieden. Volgens Aboutaleb is er geen sprake van banden met Hamas. Een woordvoerder van het PRC ontkent eveneens dat de organisatie banden met Hamas heeft. 

De organisatie van de vijftiende editie van Palestinians in Europe verwacht dat zaterdag ruim 3.000 Palestijnen naar Rotterdam komen voor de omstreden conferentie in De Doelen. Het Openbaar Ministerie luistert mee om te horen of sprekers de wet overtreden.

Abou Jahjah

De omstreden Belgisch-Libanese publicist Dyab Abou Jahjah is morgen een van de sprekers. Abou Jahjah, vorig jaar nog te gast in het VPRO-programma Zomergasten, stelt op zijn Facebookpagina dat geen enkele Nederlandse politicus bereid is gevonden de conferentie toe te spreken. ,,Allemaal zitten ze te bibberen van angst om als antisemiet afgeschilderd te worden door de propagandisten van 'Israel','' schrijft hij.

De vijftiende editie van het congres gaat over de wens van Palestijnse vluchtelingen om terug te keren. Daarnaast zijn Palestijnse muzikanten aanwezig en worden Palestijnse gerechten geserveerd. Ieder jaar vindt het congres in een andere stad plaats. De weerstand over de bijeenkomst in Rotterdam is niet uniek.

,,De afgelopen veertien jaar zijn er vanuit Israël pogingen gedaan om onze conferenties te boycotten’’, zegt een woordvoerder van de organisatie. Eerdere bijeenkomsten werden bezocht door tussen de 10.000 en 15.000 Palestijnen. In 2007 werd dat congres eveneens in de Maasstad gehouden. Oud-premier Dries van Agt was daar destijds bij.

Op het congres wordt onder meer wordt gesproken over de zogenoemde Balfour-verklaring uit 1917. Honderd jaar geleden zou de Britse minister van Buitenlandse Zaken Arthur James Balfour daarmee het fundament hebben gelegd voor ,,vestiging in Palestina van een nationaal tehuis voor het Joodse volk''. PRC eist verontschuldigingen voor die verklaring.

De Ambassade van Israël in Nederland heeft vanavond in een verklaring op Twitter gezegd zich zorgen te maken over het congres en het verbieden van de stille tocht. 'We moeten ons allemaal verenigen tegen het kwaad van terreur. (...) Tot onze spijt nemen de stad Rotterdam en Nederlandse autoriteiten andere beslissingen.'

Israël in Nederland on Twitter

https://t.co/SqpGdVVQmw

Stille tocht voor Israël in Rotterdam niet toegestaan

Een stille tocht die Stichting Christenen voor Israël vrijdag in Rotterdam wilde organiseren is niet toegestaan. De politie zegt de veiligheid niet te kunnen garanderen. De stille tocht zou plaatsvinden als protest tegen een Palestijnse conferentie in concertzaal De Doelen. Deze conferentie is georg...