Volledig scherm
Een artist-impression van Nieuw-Kralingen. © Ai

Raad akkoord met iets minder duur Nieuw-Kralingen

videoOnder druk van de Rotterdamse gemeenteraad komen er iets meer ‘middeldure woningen’ in de chique nieuwbouwwijk Nieuw-Kralingen.

Het aantal woningen tussen de 2,5 en vier ton gaat van 25 naar 50 stuks, is besloten in de gemeenteraad. ,,We zijn heel blij dat de wethouder hier ruimte voor heeft gevonden,’’ aldus Chantal Zeegers van D66, die pleitte voor meer goedkopere woningen.

Uiteindelijk blijft Nieuw-Kralingen een dure wijk. Er komen 850 woningen waarvan 80 procent van boven de vier ton, oplopend tot ruim een miljoen euro. Tien procent is voor sociale woningbouw, bedoeld voor ouderen.

SP-raadslid Taylan Cicek hekelde ‘de homogene wijk’ die het stadsbestuur laat bouwen. ,,Geen diversiteit dus, waar altijd over wordt gesproken. Dit wordt een eiland voor kapitaalkrachtigen. Een pretpark voor de rijken met het Kralingse Bos als hun achtertuin.’’

Metaalverwerkende industrie

Een ander punt is de aanwezigheid van metaalverwerkende industrie. De bedrijven hebben bezwaar gemaakt omdat ze vrezen dat wijkbewoners overlast zullen krijgen van hun werkzaamheden. Raadsleden zijn onlangs gaan kijken en eisten in een motie ‘een voor alle partijen bevredigende oplossing’.

Wethouder Robert Simons (Leefbaar Rotterdam) ging akkoord om in gesprek te gaan met de metaalbedrijven. Uit onderzoek blijkt dat het wel meevalt met de overlast, stelde hij. Maatregelen zijn mogelijk zonder dat zonder dat de bedrijven in de knel komen. De wijk krijgt geen supermarkt. Wel zei Simons dat er een dependance komt van een basisschool. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam