Volledig scherm
Vorige week werden gezakte leerlingen en hun ouders ingelicht over de problemen op het Vreewijk Lyceum. © Frank de Roo

Raad over drama Vreewijk Lyceum: 'Sprake van wanbestuur'

Het drama dat zich voltrekt op het Vreewijk Lyceum in Rotterdam-Zuid, is het bewijs van wanbestuur – dat vindt een groot deel van de gemeenteraad. ,,Hoe kan het schoolbestuur níet hebben gezien dat het zo slecht ging op die school?”, vraagt Aart van Zevenbergen (SP) zich af.

Quote

Leerlingen klagen al jaren over structure­le problemen op het Vreewijk Lyceum

Enes Yiğit

Tot nu toe kreeg de middelbare school zelf de klappen, door klachten van massaal gezakte leerlingen en overkoepelend bestuurder Henk Post die vertelde dat de schooldirectie die klachten te lang binnenskamers heeft gehouden. Maar vandaag, de eerste keer dat raadsleden en de nieuwe onderwijswethouder Said Kasmi zich over de zaak uitspraken, moesten Post en zijn bestuur CVO zélf incasseren.

Want de bestuurder roept dat de problemen bij hem niet bekend waren. En de nieuwe onderwijswethouder Said Kasmi zegt op zijn beurt dat daardoor ook het stadhuis verrast werd. Maar daar neemt de gemeenteraad geen genoegen mee.

,,Deze problemen hadden al veel eerder bekend moeten zijn, niet pas nu het hélemaal mis is”, aldus Co Engberts (PvdA). Enes Yiğit (Denk) sloot zich daarbij aan: ,,De signalen klinken al veel langer, leerlingen klagen al jaren over structurele problemen op het Vreewijk Lyceum.”

Christine Eskes (CDA) wijst op het slagingspercentage dat vorig jaar bij de vwo’ers ruim 20 procent onder het landelijke gemiddelde lag. ,,Dat was al aanleiding tot zorg.” Ook Jari Esbeukman (Leefbaar Rotterdam) vindt dat er sprake is van wanbestuur: ,,De school is van 2012 tot 2016 zwak geweest dus het bestuur had er bovenop moeten zitten. En na dat slagingspercentage van vorig jaar had toch iemand wakker moeten worden?”

Naïef

Vrijwel ieder raadslid is het erover eens: het bestuur had moeten weten van de problemen. Dan was misschien voorkomen dat bijna de helft van de havo- en vwo-leerlingen afgelopen maand zakte voor het eindexamen. Ook wethouder Kasmi is kritisch. ,,Ik ga er vanuit dat het bestuur er zit om scholen te controleren. Dat dit bestuur niet op de hoogte was, had nooit mogen gebeuren. Daarom ga ik na de zomervakantie met ze in gesprek, ik wil hier het fijne van weten. Tot die tijd heb ik vertrouwen in de genomen maatregelen. Twee externe partijen doen onderzoek naar de oorzaken en ik wacht die resultaten af.”

Die houding werd niet gewaardeerd. Yiğit (SP) verwijt de wethouder ‘een naïeve houding’. ,,Hoe kunt u vertrouwen hebben in het bestuur? Daar ligt precies het probleem: zíj hebben signalen niet opgepikt.” Ercan Buyukcifci (NIDA) wil dat de gemeente er zélf boven op zit en dat het bestuur ook wordt onderzocht: ,, Er voltrekt zich een drama en wij gaan eventjes een onderzoek afwachten waarvan de resultaten in oktober komen. Het is verbazingwekkend dat het bestuur jarenlang achterover heeft geleund.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam