Volledig scherm
Metropolisfestival Rotterdam. © Marcel Wagenaar

Raad van State zet streep door evenementen in Zuiderpark Rotterdam

In het Zuiderpark in Rotterdam mogen geen evenementen, waaronder popfestivals, meer worden gehouden. De Raad van State zette vandaag een streep door plannen van de gemeente Rotterdam, na bezwaar van twee omwonenden. De organisatoren van Metropolis en Baroeg Open Air werden vanochtend verrast door het nieuws. 

Het bestemmingsplan maakte het mogelijk om in het park, in de buurt van Ahoy, dit soort evenementen te organiseren. De twee bewoners waren echter bang dat deze hun woon- en leefklimaat zouden aantasten. Het was hen niet duidelijk hoeveel festiviteiten in het park zouden mogen plaatsvinden en tot hoeveel geluidsbelasting die zou leiden. Verder zou geen onderzoek gedaan zijn naar de gevolgen van de evenementen.

De Raad van State gaat mee met de bezwaren van de bewoners en vernietigt het besluit van de gemeente om het park aan te wijzen als evenemententerrein. Of dit het einde  is van evenementen in het park, is nog niet zeker. Een woordvoerder van de Raad van State laat weten dat het ‘in principe mogelijk is voor gemeenten om op andere gronden dan op basis van het bestemmingsplan vergunningen toe te kennen’.

Baroeg Open Air

Het park is sinds jaar en dag van festivals als het Metropolisfestival. Op 14 september staat Baroeg Open Air gepland in het park. Wat de gevolgen zijn voor dit festival, is nog niet duidelijk. 

Francis Pronk laat namens de Baroeg weten ‘enorm geschrokken te zijn van het nieuws’. ,,Wij wisten van niks. Het festival is over twee weken. We weten nog niet wat dit voor ons betekent. We gaan dit nu zo snel mogelijk uitzoeken.’’ 

Stomverbaasd 

Quote

Waarom waren wij niet op de hoogte van zo’n rechtszaak? Dat is toch heel gek. Dit moet toch al een tijdje spelen?

Pim Kipp, directeur Metropolis

Metropolis-directeur Pim Kipp is stomverbaasd. ,,Ik wist van niks. Ik heb meteen Rotterdam Festivals gebeld en die wisten ook van niks. Dit komt echt uit de lucht vallen voor ons.’’ Hij moest amper een half uur geleden via het nieuws horen dat het Zuiderpark geen festivallocatie meer mag zijn. ,,Waarom waren wij niet op de hoogte van zo’n rechtszaak? Dat is toch heel gek. Dit moet toch al een tijdje spelen?’’

Hoe nu verder voor het festivals dat al 31 jaar bestaat en het Zuiderpark als vaste basis heeft? ,,Ik weet het echt niet. Wij hebben in principe nog een jaar om een andere plek te vinden. Metropolis is in juni. Voor Baroeg is het helemaal een ding, die zijn in september.  Maar Metropolis is zo verweven met het Zuiderpark, een andere locatie kan ik me nauwelijks voorstellen.’’

Op Koningsdag werd in het Zuiderpark nog het wereldrecord confetti-schieten gehouden tijdens het Kingsland Festival. De organisatie kreeg na afloop een gepeperde rekening omdat de confetti onvoldoende was opgeruimd. 

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam